ENG

Retrospektivna izložba akademske likovne umjetnice mr Milke Vujović

25/03/2019

U četvrtak, 28.marta u 20h u galerijskom prostoru JU Muzeji i galerije Podgorice, u ul.Marka Milljanova br.4 će biti otvorena retrospektivna izložba akademske likovne umjetnice mr Milke Vujović.

Mr Milka Vujović će podgoričkoj likovnoj publici predstaviti slike i grafike iz različitih perioda njenog tridesetogodišnjeg stvaralaštva. Izložbu će otvoriti sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović. Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić potpisuje uvodni tekst u katalogu. Ona je, između ostalog, zapisala:

„Na ovoj izložbi zastupljeni su ulja na platnu, grafike i kombinovane tehnike. Težište je stavljeno na grafički opus u kojem je osobena interpretacija Milke Vujović pokazala ono najsnažnije. Lakoćom ovladavanja tim medijem prepoznala je grafiku u svim njenim modalitetima otvarajući posve nove načine umjetničke izvedbe. Slikarski efekat dopunjuje i obogaćuje slojevitu materiju njenog grafičkog lista, naglašavajući još više osobenosti samoga medija.

Isprepletanje i spoj narativnih s nadrealnim elementima rezultiraće vrlo specifičnom ikonografijom fantazmogoričnih svijetova snažne sugestivnosti, bez obzira na medij. Figurativne projekcije, kao i prikazi lirskih vizija i snoviđenja, stvaraju začudne svijetove u kojima nerijetko komponuje cjelinu od nekoliko manjih zaokruženih kompozicija unutar veće, pridonoseći cjelokupnoj višeslojnosti iščitavanja. Svaki se rad tako igrom formatima, pa i prelaženjem granica samih medija, može promatrati na mikro – i makro nivou pozivajući uvijek iznova na novo tumačenje.

Milkin rad karakterišu neobičnost prostora, perspektivna slojevitost djela, iluzija dubine, kao i različiti postupci komponovanja prostora slike. Na grafičkim listovima i slikama često se pojavljuje draperija koja služi kao kulisa, iza koje se otvara pogled u daljinu. Čest detalj je ograda od kovanog gvožđa, stolovi i stolice sa metalnim detaljima.

Umjetnica je već dugo zaokupljena slikanjem ženskih figura, nalazeći u njima izazov za pikturalna istraživanja. Ženska figura ili više njih je u prvom planu. Motiv je polazište da ispituje odnose masa – istih i raznih oblika i uskladi njihov kompozicioni ritam. Grafičko-slikarskim sredstvima gradi svoju mitologiju u kojoj su glavni protagonisti mlade, čulne žene odjevene u vizuelno atraktivnu odjeću gdje se kao aksesoar pojavljuju : čarape, negližei, ešarpe, ljiljani i orhideje, šoljice, čipkane rukavice, cipele. Uprkos njihovoj čulnosti, čak kada su predstavljene koketno, poluobnažene, njihova senzualnost nikada nije agresivna, već je uvijek odmjerena i obojena nekom blagom melanholijom. Figure su orjentisane frontalno, an fas i u profilu. Njihova lica nemaju mimiku, već gestikulacijom tijela izražavaju osjećanja.

Prizori intimnih prostora i građanske dokolice (ispijanje kafe, ručak ili odmaranje na balkonu) zrače posebnom atmosferom. Pogledi ovih likova nemaju komunikativnost i ostaju zaštićeni unutar vlastite intime. Oni pokazuju svoju fizionomiju, ali ne i oči kao putokaz u sferu koja ostaje samo za njih.“

Mr Milka Vujović je rođena je 1965.godine u Podgorici, a već dugi niz godina živi i stvara u Beogradu. Završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je kasnije i magistrirala na odsjeku grafike. Pored toga što se aktivno bavi slikarstvom i grafikom, zaposlena je na FPU u svojstvu redovnog profesora. Član je ULUS-a od 2006. godine. Imala je više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, učesnica je brojnih kolektivnih izložbi, a iza nje su značajne nagrade.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 20.aprila.

JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica