ENG

Počinje realizacija Projekta ,,Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom“

26/03/2019

V.d sekretara za socijalno staranje Glavnog grada – Podgorice Ivan Terzić i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak potpisali su Protokol o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Ovim protokolom dogovaraju se oblici saradnje i konkretizuju zajedničke aktivnosti na pružanju usluga podrške za život u zajednici, usmjerene na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, kroz Projekat ,,Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom“.

Sekretarijat je za ovaj projekat budžetom za 2019. godinu opredijelio iznos od 25.000,00 €.

Projekat podrazumijeva angažovanje stručnih članova mobilnog tima (socijalni radnik, psiholog i druga stručna lica), koji će pružati usluge u okviru mobilnog tima tokom 2019. godine za 100 lica sa invaliditetom u prva tri mjeseca pilot aktivnosti.

Njihove obaveze će se odnositi na pružanje usluga u dijelu psihosocijalne podrške u kući i porodicama, podrška u komunikaciji sa nadležnim institucijama i individualan pristup korisniku i njegovim/njenim potrebama, kako bi se osoba sa invaliditetom osnažila za što samostalnije funkcionisanje ali i za jačanje porodica.

Mobilni tim će korisnicima, ali i članovima njihovih porodica pomoći u sticanju novih vještina kojima će sebi olakšati svakodnevicu i pomoći u poboljšanju, odnosno održanju postojećeg stanja.

Cilj Protokola je da konsoliduje i razvije odnose i saradnju sa organizacijom Crvenog krsta Crne Gore, koja ima ulogu organizacije za pomoć državi na humanitarnom planu, uz uključenost drugih organizacija civilnog društva koje djeluju u oblasti pružanja podrške osobama sa invaliditetom, kako bi na taj način unaprijedio njihov položaj.

Crveni krst Crne Gore će angažovati stručna lica radi implementacije Projekta, na period najduže do 9 mjeseci, u skladu sa zakonom i odredbama podzakonskih akata kojima se propisuju i bliže uređuju uslovi i standardi pružanja usluga podrške za život u zajednici.

Crveni krst Crne Gore će vršiti i selekciju osoba sa invaliditetom – korisnika usluga Projekta, na osnovu rang liste, zajedno sa nevladinim organizacijama i udruženjima u oblasti zaštite osoba sa invaliditetom.

SEKRETARIJAT ZA SOCIJALNO STARANJE

Počinje realizacija Projekta ,,Mobilni timovi – medijacija u zajednici za osobe sa invaliditetom“

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica