ENG

Skupština Glavnog grada: Podgorica dobila Trg Argentina, Ankarski bulevar, Ulicu Kolovrat i Evropsku ulicu

11/04/2019

Odbornici u Skupštini Glavnog grada Podgorica danas su usvojili Odluku o određivanju naziva trga i ulica u Podgorci na prijedlog Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova.

Ovom Odlukom definisano je da na području mjesne zajednice “Nova Varoš” trg koji se nalazi sa južne strane Gradskog stadiona i graniči se sa Bulevarom Ivana Crnojevića sa južne strane i Ulicom 19. decembra sa istočne strane, dobije naziv Trg Argentina. Radi se o javnom prostoru površine cca 4.700 m2. Naime, Crnogorski iseljenici su počeli da naseljavaju Argentinu još početkom XIX vijeka, a najintenzivnije početkom XX vijeka.

Danas u Argentini živi preko 40.000 crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka (druga crnogorska zajednica po brojnosti u svijetu), a uglavnom su naseljeni u provincijama Ćako i General Madariaga.

Odluka predviđa i da se na području mjesne zajednicke “1. maj” produžetak ulice Ljubljanske od raskrsnice sa ulicom dr Ljubomira Rašovića do ulice Cetinjske, u dužini cca 300 m nazove Ankarski bulevar, po glavnom gradu Republike Turske i administrativnom centru provincije Ankara u regiji Centralna Anadolija, u čijem elitnom dijelu se nalazi ulica pod nazivom Podgorica.

Na području mjesne zajednice “Dajbabe” ulica koja se prostire od bulevara Vojislavljevića kod mosta na Morači, na jug i jugoistok, lijevom obalom rijeke Morače do raskrsnice sa Ulicom Evropska, u dužini od oko 450 m dobija naziv Kolovrat, prema nekadašnjem nazivu za lijevu i desnu obalu Morače između Dajbaba i Donje Gorice, a ulica koja se prostire od Bulevara Vojislavljevića na jug do Ulice Kolovrat, u dužini od oko 400 m naziv Evropska ulica.

Odbornica u Skupštini glavnog grada, Tijana Vidaković je saopštila da je ovaj prijedlog determinisan tradicijom koju čuvamo i dostignućima i uspjesima koje brojimo, ali i modernim tokovima kojima stremimo.

“ Upravo zbog svih različitosti koje postoje i kao takve stvaraju koherentnu cjelinu, smatram da ovaj prijedlog na indirektan način predstavlja jedan vid očuvanja nacionalnog identiteta, moram istaći da se na ovaj način stvara neraskidivi spoj tradicije i modernih tokova, alii svih dostignuća koja brojimo zahvaljujući našoj politici i nepokolebljivom evropskom putu”, istakla je Vidaković.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica