ENG

Počinje Podgoričko kulturno ljeto 2019

29/05/2019

Press konferencija povodom početka manifestacije Podgoričko kulturno ljeto 2019 održana je danas u Multimedijalnoj sali Skupštine Glavnoga grada.

Na pressu su govorili: sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Ana Medigović; konzul u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Ursula Romerskirhen; dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, Svetislav Popović, dirigent Revijskog orkestra “Allegro vivo”, Radovan Papović i savjetnica za kulturu Sanja Vojinović.

Ana Medigović je istakla značaj jubileja Podgoričkog kulturnog ljeta. Medigović je kazala da “ovogodišnja manifestacija traje od 30.maja do 21.septembra. U okviru navedenog perioda realizovaće se 46 programa u 72 dana. Manifestacija je obuhvatila događaje sa likovne, književne, muzičke, filmske i dramske scene. U ovogodišnjem programu je 8 likovnih, 16 muzičkih, 3 filmska, 8 književnih i 11 pozorišnih programa”. Medigović je takođe naglasila da će se programi odvijati na više lokacija: JU Muzeji i galerije Podgorice, Galerija “Art”, JU Biblioteka “Radosav Ljumović”, JU KIC “Budo Tomović”, Kuća Rista Stijovića, Skaline, Trg nezavisnosti, Ljetnja scena, Muzička kapela na Kruševcu, plato ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, otvorene scene u GO Golubovci, KIC “Malesija” Tuzi. Medigović je najavila otvaranje Kuće Rista Stijovića promocijom Monografije “Crnogorski filmski plakat” autora Momira Matovića.

Sanja Vojinović je podśetila na prethodne sadržaje Manifestacije, ističući da je koncept Podgoričkog kulturnog ljeta uvije bio, prije svega kvalitet u odabiru programa i umjetnika. Takođe, naglasila je da se ove godine obilježava XX godina od osnivanja Manifestacije, zahvalila “inicijatorima koji su 1999. godine u ne baš idealnim uslovima pokrenuli Manifestaciju. Ali, kao i u svim društvima, kultura jeste oblik bunta i otpora, otklona od trenutnih stanja i pojava u društvu.”

Ursula Romerskirhen je istakla značaj obilježavanja 100 godišnjice od osnivanja Državne škole Bauhaus u Podgorici i naglasila izuzetnu saradnju s Arhitektonskim fakultetom u Podgorici povodom ovoga projekta.

Svetislav Popović je kazao da je “Bauhaus najpoznatija i najuticajnija škola primijenjenog dizajna i arhitekture (1919-1933) čiji je cilj bio objedinjavanje umjetnosti i zanatstva u duhu Deutsche Werkbund-a”. Autori oba programa koja se realizuju śutra, 30. maja na Trgu nezavisnosti u 12:00 h i u holu JU Muzeji i galerije Podgorice u 19:00 h su studenti završne godine Arhitektonskog fakulteta u Podgorici: Danilo Bulatović, Branko Rabrenović, Miloš Petrović, Anja Pejović i Ksenija Gomilanović pod mentorstvom profesora: doc.dr Svetlane Perović, doc. dr Slavice S. Vučković i prof. dr Veljko Radulović.

Radovan Papović je zahvalio Sekretarijatu za kulturu i sport, kao i Glavnom gradu Podgorici na izuzetnoj saradnji proteklih godina i izrazio zadovoljstvo zbog činjenica da upravo Revijski orkestar “Allegro vivo” svojim koncertom otvara Manifestaciju.

Ovogodišnje izdanje manifestacije Podgoričko kulturno ljeto 2019 započeće u četvrtak, 30. maja i trajaće do 21. septembra.

Za dan otvaranja planirano je više događaja na različitim lokacijama a koncertom pod nazivom Muzika i film – Nezaboravne teme, Revijskog orkestra Allegro vivo dirigenta Radovana Papovića na Trgu nezavisnosti u 21:00 h svečano će započeti Podgoričko kulturno ljeto 2019.

Koncertu će prethoditi Izložba studentske replike stolice i postera u stilu Bauhausa na Trgu nezavisnosti u 12:00 h. tom prilikom, prisutnima će se obratiti ambasador u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, dr Robert Weber, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnoga grada Podgorice, Ana Medigović i dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof. dr Svetislav Popović.

U 19:00 h u holu JU Muzeji i galerije Podgorice, biće otvorena izložbe radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Podgorici BAUHAUS 100 years anniversary. Na izložbi će govoriti: konzul u Ambasadi Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Ursula Romerskirhen; sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Ana Medigović i dekan Arhitektonskog fakulteta u Podgorici, prof. dr Svetislav Popović.

U prilogu se nalazi Program manifestacije Podgoričko kulturno ljeto 2019.

Program Podgorickog kulturnog ljeta 2019

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

Počinje Podgoričko kulturno ljeto 2019

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica