ENG

Gradonačelnik u Čikagu: Bez kulture nema prave zajednice

05/06/2019

Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, koji boravi u Sjedinjenim Američkim Državama, posjetio je Kulturni centar Čikaga i sa prvim čovjekom kulture tog grada, komesarom Markom Kelijem, razmijenio iskustva koja se odnose na funkcionisanje jedne od najvažnijih oblasti drušvenog života gradova.

Kultura mora biti sastavni dio ekonomskog i socijalnog razvoja gradova, istakao je Vuković, i dodao da je cilj gradske uprave Podgorice da kulturne događaje postavi u centar zbivanja, ocjenjujući da bez kulture nema prave zajednice.

On je svog sagovornika informisao o postojećim i planiranim kulturnim događajima u Podgorici, pozivajući ga da posjeti glavni grad Crne Gore.

Komesar Keli je predstavio sistem rada svog departmana, koji godišnje organizuje preko 2.000 besplatnih događaja u gradu – kako u užem centru, Milenijum parku, tako i u drugim djelovima Čikaga. On je istakao da je cilj svih događaja da Čikago učine atraktivnim mjestom za život, te da uvežu zajednicu i pruže priliku građanima da se bliže upoznaju kroz programe zabavnog i obrazovnog karaktera. Prilikom realizacije svih projekata, naveo je on, vode se premisom da je kvalitet osnova svega, te da je jako važno da ljude privuku atmosferom, više nego velikim imenima iz svijeta kulture. Komesar je, takođe, istakao da je njihovo iskustvo pokazalo da ovakvi događaji značajno utiču na ukupan razvoj grada.

Gradonačelnik Podgorice, da podsjetimo, boravi u SAD-u, gdje će, na poziv Rama Emanuela, doskorašnjeg gradonačelnika Čikaga i nekadašnjeg šefa kabineta američkog predsjednika Baraka Obame, učestvovati u radu Pricker foruma o globalnim gradovima, koji organizuju Savjet Čikaga za međunarodne poslove i list „Fajnenšel tajms”.

PG BIRO

Gradonačelnik u Čikagu: Bez kulture nema prave zajednice

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica