ENG

Predavanje Činmoja Guhe u Podgorici

08/07/2019

Predavanje istaknutog indijskog akademika, autora i prevodioca Činmoja Guhe: Rolan, Tagore i Gandi – potraga za mirom i svijetlom u teškim vremenima održaće se u Multimedijalnoj Sali KIC-a “Budo Tomović” u utorak 9. jula, sa početkom u 20h.

Činmoj Guha profesor je engleskog jezika na Univerzitetu u Kalkuti, najstarijem modernom univerzitetu u Indiji. Jedan je od najcjenjenijih indijskih izučavalaca francuskog jezika i književnosti. Dobitnik je dva ordena u rangu viteza ministarstava kulture i obrazovanja Vlade Francuske Član je međunarodnog žirija prestižne nagrade Roman Rolan. Napisao je i preveo preko 20 knjiga. Njegova nedavno objavljena knjiga “Bridging East and West – Rabindranath Tagore and Romain Rolland Correspondence 1919–1940”, naišla je na izuzetan prijem kritike i čitalaca.

Rabindranat Tagore (1861–1941) i Roman Rolan (1866–1944) među najpoznatijim su humanistima dvadesetog vijeka. Dvojica dobitnika Nobelove nagrade, sa različitih hemisfera, bili su predvodnici antiratnog pokreta i snažno posvećeni pronalaženju rješenja koje bi donijelo dugoročni mir svijetu u turbulentno vrijeme između dva svjetska rata. Susreli su se nekoliko puta i razmijenili 46 pisama, rijetke ljepote, između 1919 i 1940.

Od izuzetnog značaj su i Rolanovi susreti sa drugim velikim Indijcem Mahatmom Gandijem (1869-1948). Rolan je napisao Gandijevu biografiju 1924. godine i nazvao ga “Hristom Indije”.

Moderator predavanja biće doc. dr Tatjana Burzanović, dekan i predavač na Fakultetu za dizajn i multimediju na Univerzitetu Donja Gorica i predavač na predmetu Indijska kultura, na Fakultetu za kulturu i turizam.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica