ENG

Otvaranje izložbe slika Aldemara Ibrahimovića

04/09/2019

JU Muzeji i galerije Podgorice, u okviru manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto“, organizuje izložbu slika akademskog slikara Aldemara Ibrahimovića. Izložba će biti otvorena u Modernoj galeriji, ul. Marka Miljanova br.4, u četvrtak 05. septembra sa početkom u 20 sati.

Za ovu priliku načinjen je odabir djela rađenih tokom posljednje decenije umjetničkog stvaralaštva Aldemara Ibrahimovića. Postavku čini preko pedeset djela rađenih u tehnici ulje na platnu.

Izložbu će otvoriti kustoskinja mr Selma Đečević koja potpisuje uvodni tekst kataloga „Slike Aldemara Ibrahimovića – Arhitektura sjedinjenog vremena“ u kojem između ostalog zapisuje: „Ademarovo slikarstvo po svom duhu je neoromantičarsko. Prikazi čardaka, teških drvenih kapija sa glomaznim krilima i usukanim alkama, prikazi trave i planinskih obronaka, međutim, integrišu i izvorne umjetnikove norme egzistencijalno – psihološke prirode. Nose sa sobom atmosferu jednog duboko tragičnog puta ovdašnjih etnosa. Samo se društveno – istorijskim razlozima može objasniti ranjivost, sjeta i nostalgija koje prožimaju ova djela, a koji se odnose na odlazak i opraštanje od zavičajnog ognjišta. Ta sjeta ne napušta ove pejzaže ni u najvedrijim kolorističkim prikazima. Ona je sveprisutna kao opominjuća sumnja da će vedrina mediteranskog sunca, utonuti i uzmaći pred višom tragičnom svjetlošću”.

Aldemar Ibrahimović rođen je 1962. godine u Rožajama. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1986. godine, a postdiplomske studije na Cetinju 2013. Član je ULUCG i SULU. Od 2011. godine angažovan je kao gostujući profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Izagao je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih nagrada iz oblasti umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2019. godine.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica