ENG

Održana javna rasprava o Nacrtu Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Glavnom gradu

25/10/2019

Javna rasprava o Nacrtu Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Glavnog gradu za period od 2020-2021. održana je u multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović”. Predstavljajući taj dokument članica Radne grupe za njegovu izradu Ana Lakić je istakla kako je Akcionim planom za Poglavlje 23 „Pravosuđe i temeljna prava“ utvrđena obaveza za jedinice lokalne samouprave koja se odnosi na pripremu i usvajanje Akcionog plana za borbu protiv korupcije za svaku jedinicu lokalne samouprave. Strateški ciljevi urađenog dokumenta odnose se na povećanje stepena odgovornosti i profesionalizma rada lokalne samouprave; poboljšanje transparentnosti u procesu planiranja, donošenja akata i njihovom sprovođenju uz poštovanje principa participativnosti kao i praćenje sprovođenja Akcionog plana.

Tom prilikom Lakić je navela da je predmet ovog Akcionog plana korupcija kao svaka zloupotreba službenog, poslovnog odnosno društvenog položaja ili uticaja u cilju sticanja lične koristi ili koristi za drugog. Dokument, kako je dodala, predstavlja realan plan za antikoruptivne aktivnosti u Glavnom gradu te pravni okvir za preduzimanje daljih koraka u cilju prevencije i sprečavanja korupcije.

Zadatak Radne grupe je bio da pripremi Nacrt Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Glavnom gradu-Podgorici za period 2020– 2021. godina i biće dostavljen Gradonačelniku radi utvrđivanja njegovog prijedloga. Kako je Lakić navela, Radna grupa vršiće praćenje i periodično izvještavanje o realizaciji aktivnosti iz Akcionog plana.

Javna raspava traje do 5. novembra i sprovodi se u elektronskoj pisanoj i usmenoj formi nakon čega će Radna grupa pripremiti izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi sa predlozima i sugestijama učesnika u svim fazama donošenja ovog Akta. Izvještaj će naknadno biti objavljen na sajtu Glavnog grada u roku od 10 dana od dana izrade.

PG BIRO

Održana javna rasprava o Nacrtu Akcionog plana za borbu protiv korupcije u Glavnom gradu

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica