ENG

Press konferencija povodom Kalendara kulturnih događaja za 2020. godinu i Festivala RUTA

26/02/2020

Povodom objavljivanja Kalendara kulturnih događaja za 2020. godinu i Festivala RUTA, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice i Gradsko pozorište Podgorica organizuju press konferenciju na kojoj će govoriti sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport, Ana Medigović i umjetnički direktor Gradskog pozorišta, Dušan Kovačević. Press konferencija će se održati u četvrtak, 27.februara u 12 i 30 časova u prostorijama nekadašnje Sale za vjenčanja na uglu Bokeške i Njegoševe ulice (prostorije Gradskog pozorišta).

Gradsko pozorište Podgorica, kao domaćin RUTA festivala, predstaviće publici od 2. do 7. marta najbolje produkcije pet prestižnih teatara iz Hrvatske, Srbije, BiH, Śeverne Makedonije, Slovenije i Crne Gore. Gradski teatri koji učestvuju na Festivalu su: Kazalište Ulysses Zagreb, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Dramski teatar Skoplje, MGL Ljubljana i Gradsko pozorište Podgorica, ujedno su članovi Regionalne unije teatara (RUTA).

U okviru Festivala RUTA u Podgorici biće izvedene predstave: “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Plastelin”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Stranci” “Plah udah”, “Kozocid”. Nakon predstava planirano je održavanje panela na temu ,,Položaj i funkcija pozorišne kritike u regionu”. Učesnici panela biće eminentna imena iz domena pozorišne kritike zemalja članica Festivala.

Tokom Festivala biće održana radionica pod nazivom ,,Pisanje kritike”, koju će voditi dr Ivan Medenica, pozorišni kritičar, teatrolog i univerzitetski profesor

Pored Festivala koji će se organizovati u svim glavnim gradovima država nekadašnje Jugoslavije, RUTA će pokrenuti i brojne koprodukcije, a samim tim i razmjenu stvaralaca. Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva RUTA-e je aktiviranje svih segmenata pozorišnog života.

Kalendar kulturnih događaja sadrži manifestacije i festivale koji će se tokom godine realizovati u glavnom gradu. Događaji su navedeni sa datumima i lokacijama njihovog održavanja.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica