ENG

Služba zaštite i spašavanja spremna za požarnu sezonu

02/06/2020

U susret predstojećoj požarnoj sezoni, a uprkos situaciji koja je vladala prethodnih par mjeseci i brojnim vanrednim aktivnostima koje su sprovođene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada sprovela je brojne aktivnosti i potpuno spremno dočekuje predstojeću sezonu.

U tom cilju smo nabavili specijalizovano vatrogasno vozilo za gašenje šumskih požara, a u skladu sa planom, reparirana su i postojeća vozila za gašenje šumskih požara, tako da će Služba biti opremljena najsavremenijim vozilima kao i obnovljenim vozilima koja su starije proizvodnje.

Pored unapređenja tehničkih kapaciteta, a u cilju zaštite na radu naših pripadnika nabavljene su uniforme za rad u ljetnjim uslovima. U sklopu preduzimanja preventivnih aktivnosti, ugrađen je video-nadzor visoke rezolucije za osmatranje i ranu detekciju požara. U planu je i korišćenje specijalizovane letilice dron, u cilju nadzora i snimanja prvenstveno lica koja mogu vršiti podmetanje požara , a zatim i nadgledanja samih požara kako bi se izvršilo što bolje i lakše gašenje istih. Osim ovih mjera, svi predsjednici mjesnih zajednica upoznati su sa obavezama i načinom postupanja u slučaju izbijanja požara.

Služba zaštite i spašavanja u svakodnevnoj je komunikaciji sa svim gradskim službama, a posebno sa Komunalnom policijom i Komunalnom inspekcijom, a sve u cilju pronalaženja i sankcionisanja lica koja vrše nekontrolisano paljenje na otvorenom, što je kažnjivo u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima. Ostvarena je i saradnja sa pripadnicima Uprave policije – CB Podgorica prilikom koje je dogovoren nastavak uspješne saradnje s ciljem identifikovanja i lišavanja slobode lica koja vrše podmetanje požara u skladu sa zakonima koji definišu tu oblast. Na sprovođenju preventivnih mjera uključeni su i zapošljeni u Upravi za šume, Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, Lovačkoj organizaciji Podgorica kao i nevladine organizacije iz oblasti zaštite životne sredine. U cilju što boljeg i bržeg odgovora na ovaj vid hazarda kao i prethodnih godina biće primljen dodatan broj ljudi na određeno vrijeme tokom požarne sezone. Izvršenom procjenom od strane rukovodstva Službe zaštite i spašavanja na teritoriji Glavnog grada oformiće se i tri dodatna privremena odsjeka u opštini u okviru Glavnog grada – Golubovci, na brdu Gorica i u naselju Rogami.

Narednih dana planiran je i sastanak sa predstavnicima Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici radi utvrđivanja okolnosti nastanka određenih požara.

Služba zaštite i spašavanja apeluje na građane da preduzmu sve neophodne preventivne mjere koje se odnose na čišćenje i sređivanje imanja i okućnica, uklanjanja nepotrebnih gorivih materijala iz dvorišta, objekata, košenje užeg pojasa oko svojih objekata i svakako suzdržavanje od izazivanja požara.

SLUŽBA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Služba zaštite i spašavanja spremna za požarnu sezonu
Služba zaštite i spašavanja spremna za požarnu sezonu
Služba zaštite i spašavanja spremna za požarnu sezonu

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica