ENG

Glavni grad dio projekta TRIBUTE – Integrisane i inovativne akcije održivog unapređenja urbane mobilnosti

14/05/2021
Glavni grad dio projekta TRIBUTE – Integrisane i inovativne akcije održivog unapređenja urbane mobilnosti

PROJEKTNI PARTNERI: Politehnički institut u Milanu, Milan, Ljubljana, Maribor, Zagreb, Patras, Novi Sad, Sarajevo, Podgorica 

PROGRAM: INTERREG ADRION

FINANSIRANJE: ERDF & IPA II

UKUPAN BUDŽET: 3.269.400 eura

KOFINANSIRANJE: 2.778.990 eura

TRAJANJE PROJEKTA: 1. januar 2021. – 30. jun 2023. godine

Gradski saobraćaj se suočava s izazovima brzog razvoja novih tehnologija i društveno-ekonomskih i demografskih promjena. Projekat TRIBUTE (inTegRated and Innovative actions for sustainaBle Urban mobiliTy upgrade - Integrisana i inovativna akcija održivog unapređenja urbane mobilnosti), koji se finansira u okviru Evropske transnacionalne saradnje, Interreg ADRION programa, ima za cilj suočavanje s ovim izazovima kroz pronalaženje efikasnih rješenja i kroz pružanje usluga u oblasti mobilnosti koje su usklađene s ponašanjem i potrebama građana.

Glavni cilj projekta je da unaprijedi gradski prevoz kroz razvoj efikasnijih usluga transporta i održivih rješenja za mobilnost koja su usklađena sa potrebama građana. U okviru projekta TRIBUTE identifikovaće se zainteresovane strane, ostali uslovi i tehnički kriterijumi neophodni za primjenu inovativnih rješenja za mobilnost. Konačno, predviđena izrada transnacionalne strategije za održivu i inovativnu mobilnost u gradovima Jadransko-jonskog regiona. 

Inovativne metode i alatke, kao što su „žive laboratorije“, biće implementirane u realizaciji pilot akcija u cilju promovisanja održive mobilnosti u osam partnerskih gradova: Ljubljani (Slovenija), Mariboru (Slovenija), Milanu (Italija), Novom Sadu (Srbija), Patrasu (Gčka),  Sarajevu (Bosna i Hercegovina),  Zagrebu (Hrvatska) i u Podgorici. Kroz identifikaciju i uključivanje zainteresovanih strana iz javnosti, poslovne i akademske zajednice, TRIBUTE će promovisati javni linijski prevoz kao i aktivne vidove prevoza koji će uticati na smanjenje individualnog prevoza i posjedovanje automobila u gradovima Jadransko-jonskog regiona.

U skladu sa projektnim ciljevima, Glavni grad Podgorica će organizovati. „živu laboratoriju“ (living lab) održive i inovativne mobilnosti. Glavni grad će kroz ovaj pristup doći do najboljeg rješenja za javni linijski prevoz na novoizgrađenoj saobraćajnici radnog naziva Jugozapadna obilaznica, koja kao spoljni transportni prsten spaja Petrovačku i Cetinjsku magistralu, primjenom metode četvorostruke spirale. Ova metoda podrazumijeva aktivno učešće predstavnika akademskog, privrednog, nevladinog i javnog sektora. Kroz projekat TRIBUTE će se finansirati izrada digitalnog katastra saobraćajnica u Glavnom gradu, kojim će se modernizovati upravljanje saobraćajem u gradu i unaprijediti njegovo planiranje. Cilj ovog unapređenja je smanjenje saobraćajnih gužvi, poboljšanja bezbjednosti saobraćaja, i prioritizacija javnog linijskog prevoza.

Za više informacija posjetite 

https://tribute.adrioninterreg.eu

*Ovo saopštenje je pripremljeno uz finansijsku podršku Evropske unije. Za njegov sadržaj isključivo su odgovorni partneri koji sprovode projekat TRIBUTE i ni pod kojim uslovima ne može se smatrati odrazom stavova Evropske unije i/ili tijela koje upravljaju programom ADRION.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica