ENG

GLAVNI GRAD DIO PROJEKTA TRIBUTE – INTEGRISANE I INOVATIVNE AKCIJE ODRŽIVOG UNAPREĐENJA URBANE MOBILNOSTI

28/05/2021
GLAVNI GRAD DIO PROJEKTA TRIBUTE – INTEGRISANE I INOVATIVNE AKCIJE ODRŽIVOG UNAPREĐENJA URBANE MOBILNOSTI

U cilju suočavanja s izazovima ubrzanog razvoja novih transportnih tehnologija i potrebe za inovativnim rješenjima u urbanoj mobilnosti kao odgovor na društveno-ekonomske i demografske promjene, osam gradova Jadransko-jonskog regiona (Ljubljana, Maribor, Milan, Novi Sad, Patras, Podgorica, Sarajevo i Zagreb), vođeni Politehničkim institutom iz Milana, pokrenuli su TRIBUTE, projekat  Integrisane i inovativne akcije održivog unapređenja urbane mobilnosti, u okviru Evropske transnacionalne saradnje, Interreg ADRION programa.

TRIBUTE je zvanično započet u januaru 2021. godine, s ciljem izrade transnacionalne strategije za gradski transport u Jadransko-jonskom regionu. Strategija će biti usklađena sa smjernicama EU za održivu, integrisanu i inkluzivnu mobilnost. Planirano je da projekat traje 30 mjeseci, dok je njegov ukupni budžet 3,269,400 eura EUR, od čega je 2,778,990  eura odobreno iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu podršku IPA II. 

Početni sastanak projektnog tima održan je 12. februara 2021. godine, s fokusom na planiranje i realizaciju projektnih aktivnosti, kao i formiranje Upravnog odbora projekta. Partneri su predstavili planirane pilot akcije koje uključuju  rješenja inovativne mobilnosti za starije i osobe s invaliditetom, napredne informacione sisteme za korisnike javnog linijskog prevoza, mobilnosti bicikala, električnih trotineta i integrisanih sistema urbanog prevoza.

Pristup u realizaciji projekta TRIBUTE zasnovan je na organizaciji “živih laboratorija”, koje služe kao sredstvo za participaciju građana, javne uprave, akademske i poslovne zajednice, zainteresovanih za urbanu mobilnost, u cilju kodizajniranja i evaluacije rješenja održive i inovativne mobilnosti za gradove Jadransko-jonskog regiona. 

Tokom tehničkog sastanka održanog 16. aprila u organizaciji grada Maribora, vodećeg partnera u okviru prvog radnog paketa (WP T1), predstavljena je metodologija za identifikaciju zainteresovanih strana u živim laboratorijama i transnacionalnoj mreži. Planirano je da, do kraja maja, bude izrađena sveobuhvatna baza podataka zainteresovanih strana projekta TRIBUTE. Politehnički institut iz Milana će, u međuvremenu, razvijati smjernice za realizaciju živih laboratorija. 

*Ovo saopštenje je pripremljeno uz finansijsku podršku Evropske unije. Za njegov sadržaj isključivo su odgovorni partneri koji sprovode projekat TRIBUTE i ni pod kojim uslovima ne može se smatrati odrazom stavova Evropske unije i/ili tijela koje upravljaju programom ADRION.


 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica