ENG

U korak s vremenom

17/07/2021
U korak s vremenom

Glavni grad je u prethodnom periodu počeo da radi na implementaciji savremenih rješenja u svakodnevno funkcionisanje kako službi i preduzeća, tako i u dijelu pružanja usluga građanima. Pojava pandemije koronavirusa nas je uvjerila da se krećemo u pravom smjeru, pa smo za relativno kratak vremenski period uspjeli da gotovo sve usluge koje pruža gradska uprava prebacimo na elektronski sistem.

Elektronski Vodič kroz administraciju – Sadrži više od 150 različitih vrsta obrazaca i preko 200 procedura koje opisuju način ostvarivanja prava i obaveza, uz precizno navedene nadležne organe, službe, ustanove ili preduzeća, pravne pouke, kao i cijene administrativnih taksi.

Sistem za elektronsko upravljanje dokumentima omogućava podnošenje zahtjeva putem e-maila, interno kretanje predmeta, kao i elektronski servis – Moj predmet – Mogućnost praćenja statusa podnijetog zahtjeva koji se obrađuje u organima uprave/službama Glavnog grada i obavještavanje stranke o istom putem SMS-a i/ili e-maila.

Uveli smo i elektronski servis - Moji porezi namijenjen podnošenju elektronske poreske prijave za utvrđivanje poreza na nepokretnost, mjesečne prijave za obračun prireza porezu, kao i uvid u rješenja poreza na nepokretnost.

Klik Bus aplikacija olakšava građanima Podgorice upotrebu javnog prevoza. Omogućeno je uživo praćenje autobusa, pregled reda vožnje, stajališta, kupovina karata i korišćenje elektronske karte, dok aplikacija Moja Podgorica omogućava jednostavnije korišćenje gradskih servisa i bolju informisanost građana, nudi veliki broj elektronskih servisa i na jednostavan način omogućava komunikaciju sa gradskom upravom.

Gradska kartica - Ima za cilj pojednostavljivanje procedura pri korišćenju usluga koje pruža Glavni grad ili ustanove i društva, čiji je osnivač. U drugoj fazi, oni koji posjeduju Gradsku karticu moći će da ostvare popuste pri plaćanju nekih usluga na teritoriji Podgorice.

Glavni grad je uveo i Senior karticu namijenjenu penzionerima i sugrađanima starijim od 65 godina i omogućava im ostvarivanje popusta prilikom kupovine robe i pružanja usluga.

Razvili smo i Interaktivanu mapu na redizajniranom web sajtu Glavnog grada omogućen je novi način prikaza svih projekata koje Glavni grad realizuje u svim oblastima, kako samostalno tako i u saradnji sa partnerima, kroz interaktivnu mapu u dijelu “Projekti u mom komšiluku”. Mapa nudi prikaz realizovanih, aktuelnih i planiranih projekata, koji se mogu dodatno sortirati po mjesnim zajednicama, a detalji o projektu mogu se vidjeti klikom na “pin” na interaktivnoj mapi.

Radili smo in a razvoju web i mobilne aplikacije “e-Policija“, za potrebe Komunalne policije Glavnog grada Podgorica. Ova aplikacije omogućava skladištenje i filtriranje podataka, koji se prikupljaju sa terena, a sve sa ciljem efikasnije kontrole i uvođenja većeg nivoa komunalnog reda u Podgorici.

MojeBiciklo.me je elektronski registar bicikala koji podrazumijeva registraciju bicikala i jednostavnu provjeru putem QR koda, što omogućava zaštitu bicikla od krađe i preprodaje, kao i kupcima polovnih bicikala uvid u ispravnost vlasništva nad biciklom. 

Realizovali smo i projekat “Moje drvo”, u saradnji sa kompanijom “Amplitudo” i gradskim preduzećem Zelenilo.  Na taj način omogućeno je svim zainteresovanim pojedincima, organizacijama i kompanijama da na planski i održiv način daju svoj doprinos ozelenjavanju Podgorice. 

Aplikacija Gradsko pozorište Podgorica dostupna je za iOS i Andorid uređaje i omogućava rezervaciju i kupovinu ulaznica korišćenjem platnih kartica.

Za bolju organizaciju rada šalterskih službenika sa strankama, stavljeni su u funkciju redomati koji se nalaze u šalterskoj sali u zgradi Parlamenta i bivšoj zgradi Vodovoda.

U cilju unapređenja upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine, putem mobilne aplikacije Kasper  omogućeno je građanima da prijave nelegalno odlaganje otpada i formiranje nelegalnih deponija u gradu.

Privredna društva čiji je osnivač Glavni grad uvela su online plaćanja računa i usluga kako bi građani svoje mjesečne obaveze mogli da ispune na lakši i jednostavniji način.

Uskoro ćemo implementirati i Uvjerenja - Elektronski servis koji omogućava građanima da elektronski podnesu zahtjev za izdavanje uvjerenja.

Pored pomenutih servisa, Glavni grad će nastaviti da ide u korak sa vremenom i razvijaće nove servise koji će građanima dodatno olakšati komunikaciju sa gradskom upravom, te brzo i lako prijavljivanje svih problema iz domena nadležnosti gradskih službi i preduzeća.

CENTAR ZA INFORMACIONI SISTEM

U korak s vremenom
U korak s vremenom
U korak s vremenom
U korak s vremenom
U korak s vremenom
U korak s vremenom
U korak s vremenom

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica