ENG

Zdravlje građana na prvom mjestu

23/07/2021
Zdravlje građana na prvom mjestu

Glavni grad Podgorica u kontinuitetu nastoji da, kroz jačanje socijalnih servisa, pruži podršku sistemu javnog zdravlja. Osim pružanja socijalnih usluga kroz različite servise, Glavni grad sprovodi niz aktivnosti u cilju unapređenja javnog zdravlja, bilo kroz organizovanje kampanje za podizanje svijesti o važnosti brige o zdravlju,  upućivanje donacija, pomoć pri uređenju objekata zdravstvenih ustanova i dr. 

Komisija za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice, čiji sastav čine doktori medicine,  aktivno radi na promociji važnih tema poput značaja vakcinacije, dojenja, zdravih stilova života, priprema programe za djecu i omladinu. Takođe, gradska uprava nizom aktivnosti nastoji da motiviše mlade ljude da se posvete zdravim stilovima života, te aktivno radi na izgradnji novih sportskih terena, parkovskih površina i drugih prostora za rekreaciju.

Nedavno je osnovan i novi socijalni servis Glavnog grada, Kuća zdravlja, koji podrazumijeva pružanje psihosocijalne podrške socijalno ranjivim kategorijama stanovništva. 

U ranijem periodu, kroz donaciju i pomoć Glavnog grada omogućena je izgradnja dječje igraonice u Institutu za bolesti djece, uređen eksterijer i rekonstruisana rasvjeta. Takođe, sredstva za kupovinu respiratora, odnosno zaštitne opreme i uniformi, donirana su Kliničkom centru Crne Gore i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, dok je za potrebe Doma zdravlja rekonstruisana covid ambulanta. Postavljene su klupe ispred domova zdravlja i rekonstruisana nadstrešnica ispred Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. 

Rješavanjem imovinsko-pravnog problema, Glavni grad je stvorio pretpostavku za izgradnju novog Urgentnog bloka, dok je za potrebe djece sa dijagnostikovanim diabetes mellitusom, nedavno obezbijedio donaciju 50.000 trakica i 65.000 lanceta.

Glavni grad će nastaviti da osluškuje potrebe građana i da pruža podršku sistemu javnog zdravlja u cilju njegovog unapređenja.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica