ENG

Glavni grad Podgorica na konferenciji “Razvoj zelene ekonomije”

28/07/2021
Glavni grad Podgorica na konferenciji “Razvoj zelene ekonomije”

Menadžer Glavnog grada mr Marjan Junčaj učesnik je konferencije “Razvoj zelene ekonomije” u organizaciji FORS Montenegro. 
Junčaj je u okviru panel diskusije "Zelena ekonomija za održivi razvoj" naglasio da Glavni grad primjenjuje veliki broj prinicipa zelene ekonomije, sa naglaskom na očuvanje životne sredine i postizanje većeg nivoa energetske efikasnosti.
Jedna od osnovnih preporuka, nedavno usvojenog Programa poboljšanja energetske efikasnosti Glavnog grada za period 2021-2023, kada je u pitanju energetska efikasnost, odnosi se na intenzivnije korišćenje obnovljivih izvora energije. Na temelju te preporuke, Glavni grad će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti na postavljanju solarnih panela na objektima Glavnog grada, gdje je to moguće.
Takođe, jedan od posebno značajnih principa zelene ekonomije je unapređenje sistema upravljanja otpadom, s akcentom na reciklažu. Komunalna infrastruktura u Podgorici kontinuirano se unapređuje i proširuje, a važno je pomenuti i uvođenje koncepta “mokra i suva frakcija”, kao i obezbjeđivanje odgovarajućih kontejnera za tu svrhu.
Na temu održivog transporta značajno je pomenuti unapređenje biciklističke infrastrukture, kao i najavljenu kupovinu autobusa, u cilju efikasnijeg obavljanja javnog prevoza.
Glavni grad nastaviće da kontinuirano radi na očuvanju životne sredine, kao i da primjenjuje principe zelene ekonomije, zaključio je Junčaj.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica