ENG

Nastavlja se unapređenje funkcionisanja sistema Glavnog grada

15/11/2021
Nastavlja se unapređenje funkcionisanja sistema Glavnog grada

Pandemija izazvana koronavirusom, osim posljedica po javno zdravlje, uzrokovala je brojne socio-ekonomske probleme. Nekoliko hiljada naših sugrađana ostalo je bez posla, a postojeća privredna aktivnost je značajno oslabljena. Shodno tome, Glavni grad je donošenjem brojnih paketa mjera podrške lokalnim preduzetnicima i privrednicima, kao i građanima, nastojao da što je više moguće ublaži posljedice novonastalih epidemioloških i ekonomskih okolnosti.

Analiza aktuelnog stanja lokalne privrede, početak realizacije projekta biznis zona, status poljoprivrednih proizvođača, te sugestije poslovne zajednice i građana, nametnuli su potrebu reorganizacije određenih segmenata sistema lokalne samouprave. S tim u vezi, pristupilo se izmjeni i dopuni Odluke o organizaciji i načinu rada uprave Glavnog grada.

Novim načinom organizacije predviđeno je zadržavanje istog broja zapošljenih, uz reorganizaciju postojećeg načina rada, u cilju pružanja efikasnijeg odgovora na aktuelne izazove.

Budući da se nameće potreba aktivnijeg uključivanja lokalne samouprave, ne samo u dijelu podrške koja je neophodna preduzetnicima, već svim segmentima koji čine lokalnu privredu, novi način organizacije podrazumijeva osnivanje Sekretarijata za podršku biznis zajednici, a biće formirana i posebna Služba za podršku poljoprivredi.

Istovremeno, prepoznata je potreba efikasnijeg zastupanja pred sudovima i drugim organima, što će biti postignuto kroz formiranje nove Uprave za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada.

Budući da je Glavni grad ocijenjen kao najtransparentnija lokalna samouprava, a na sugestiju sugrađana, odlučeno je da se postojeći Sistem 48, dodatno unaprijedi kroz formiranje Građanskog biroa, koji će se baviti intenzivniranjem komunikacije sa lokalnim stanovništvom, kao i saradnjom sa medijima i civilnim sektorom. Kao i u slučaju drugih reorganizovanih službi, i ova podrazumijeva zadržavanje istog broja zapošljenih.

Pozivamo lokalnu zajednicu da, i u budućem periodu, aktivno učestvuje u procesu donošenja odluka, te time utiče na dalje unapređenje rada lokalne samouprave i razvoja glavnog grada. 

PG BIRO 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica