ENG

Glavni grad nastavlja da realizuje aktivnosti u okviru projekta TRIBUTE

10/01/2022
Glavni grad nastavlja da realizuje aktivnosti u okviru projekta TRIBUTE

Na kraju drugog projektnog perioda, konzorcijum TRIBUTE je, pored uspješnog usvajanja platforme znanja TRIBUTE, kao osnovne alatke za sveobuhvatnu realizaciju projekta, okončao još nekoliko aktivnosti. Zapravo, s obzirom na ograničenja zbog kojih nije bilo moguće organizovati putovanja i okupljanja projektnog tima, a koje je nametnula pandemija COVID-19, projektu TRIBUTE bila je potrebna dinamična i interaktivna internetska alatka za razmjenu informacija i podataka među projektnim partnerima. Rješenje je nađeno u Platformi zainteresovanih strana Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (ESP) kojom upravlja Regija Marke kao italijanski partner u projetku Facility Point iz programa ADRION Interreg.

ESP je tako prihvaćena i kao platforma znanja za projekat TRIBUTE, te je već i korišćena za organizaciju online sastanaka projektnih partnera. U daljem toku projekta koristiće se za razmjenu rezultata pilot akcija i najbolje prakse između zainteresovanih strana koje učestvuju u takozvanim živim laboratorijama projekta TRIBUTE. Platforma će pružiti funkcionalne i tehničke uslove za interakciju zainteresovanih strana i za razmjenu informacija među njima. Ova forma bilateralnog partnerstva između projekata EUSAIR Facility Point i TRIBUTE predstavlja dodatnu vrijednost Programa ADRION Interreg do koje se došlo upravo zahvaljujući isprepletenosti aktivnosti ova dva projekta.  

Kada je riječ o ključnim projektnim aktivnostima, većina partnera je do sada već započela s realizacijom živih laboratorija. Novi Sad je tako uspješno organizovao pet sastanaka, a do kraja godine planira da održi još dva. Milano je održao početni sastanak s operaterima servisa za dijeljenje resursa u prevozu, dok ostali projektni partneri namjeravaju da aktivnosti svojih živih laboratorija započnu početkom 2022. godine.  

Metodologija Akcionog plana TRIBUTE biće pripremljena tokom narednih nekoliko sedmica, uključujući i zajednički okvir za sprovođenje nekoliko pilot akcija u skladu s projektom koji je identifikovan unutar Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NRRP), gradskim Planovima održive urbane mobilnosti (SUMP), te drugim projektima iz oblasti urbane mobilnosti. Procjena efektivnoti pristupa koji se primjenjuje u živim laboratorijama fokusiraće se na njegovu sposobnost da ih usvoje i drugi gradski projekti iz oblasti urbane mobilnosti.    

Za više informacija upućujemo vas na zvanični vebsajt projekta TRIBUTE  https://tribute.adrioninterreg.eu.  

IPA TIM

*Ovo saopštenje je pripremljeno uz finansijsku podršku Evropske unije. Za njegov sadržaj isključivo su odgovorni partneri koji sprovode projekat TRIBUTE i ni pod kojim uslovima ne može se smatrati odrazom stavova Evropske unije i/ili tijela koje upravljaju programom ADRION.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica