ENG

Sekretarijat za kulturu i sport organizuje edukativni program na temu "Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici"

01/02/2022
Sekretarijat za kulturu i sport organizuje edukativni program na temu "Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici"

Sekretarijat za kulturu i sport, u saradnji s Kancelarijom za mlade, organizuje dvodnevni edukativni program na temu "Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici". 

Kroz razne oblike ulične umjetnosti - murale, grafite, mozaike, naljepnice, video projekcije, šablonske grafite, ulične instalacije i dr, grad postaje prepoznatljiv i dobija specifičan imidž, koji predstavlja duh sredine i podstiče progresivne ideje i vizuelnu kreativnost.

Gradska uprava, prepoznajući značaj ove vrste umjetnosti, inicirala je, u prethodnom periodu, saradnju s lokalnim umjetnicima na više projekata. 

Novi izgled dobilo je nekoliko mostova i prostora: Moskovski most, Most žrtava 5. maja, obala rijeke Ribnice kod knjižare “Karver”, Ulica V Proleterske brigade, pješački most “Gazela”, a oslikan je i amfiteatar u neposrednoj blizini Trga Božane Vučinić, kao i ormarići za elektro-instalacije u Bokeškoj ulici i u blizini Trga Argentina. Na taj način unapređujemo saradnju s lokalnom zajednicom, podstičemo razvoj savremenog stvaralaštva u vizuelnim umjetnostima, a u krajnjem doprinosimo promociji koncepta ulične umjetnosti i umjetnosti u javnim prostorima.  

Edukativni program "Od zapuštenih prostora do urbanih galerija: Umjetnost Street Art-a u Podgorici" biće realizovan 9. i 10. februara u Objektu Banja (Kafe bar "Itaka" ex "Karver").

Tokom prvog dana radionica posjetioci će moći da se, kroz predavanje Damira Murseljevića "Street Art (r)Evolution: Umjetnost (u)Lice", bliže upoznaju s počecima ulične umjetnosti u svijetu, a nakon toga pogledaju dokumentarni film "The Deepest Depths of the Burrow" reditelja Kristijana Fišera, u kom su prikazani kontrasti između urbane umjetnosti i grafita iz različitih uglova.

Narednog dana,  u četvrtak, 10. februara, kroz razgovor s crnogorskim umjetnicima Mišom Joskićem, Stefanom Bulatovićem, Hajdanom Kostić, i umjetnicama iz Tima Künstler, prvenstveno mladi, ali i šira javnost, upoznaće se s njihovim radom, iskustvima i planovima na polju street art-a, ali i otvoriti neka važna pitanja poput onih šta danas karakteriše uličnu umjetnost u Podgorici, te kakve su persperktive za unapređivanje i razvoj te oblasti.

Ulaz je besplatan, a svi posjetioci moraju posjedovati jedan od četiri dokaza iz nacionalne COVID potvrde.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica