ENG

Finansiranje projekata NVO iz budžeta ReLOaD2 projekta u 2022. godini; Poziv nevladinom sektoru za dostavljanje komentara na nacrt Sektorske analize

15/02/2022
Finansiranje projekata NVO iz budžeta ReLOaD2 projekta u 2022. godini; Poziv nevladinom sektoru za dostavljanje komentara na nacrt Sektorske analize

Klaster lokalnih samouprava pod nazivom „Središnji region“, koji čine Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština Danilovgrad i Opština u okviru Glavnog grada Golubovci, je nakon sprovedene radionice sa nevladinim organizacijama definisao nacrt Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz budžeta ReLOaD2 projekta u 2022. godini. 

Pozivamo sve nevladine organizacije sa teritorije ovih lokalnih samouprava da se uključe u konsultativni proces i dostave komentare i sugestije na prijedlog prioritetnih oblasti i potprioriteta iz Sektorske analize putem email adrese ivan.djurkovic@podgorica.me najkasnije do poneđeljka, 21. februara.

Radionica je organizovana u cilju planiranja prioriteta Konkursa ReLOaD2 koji će biti objavljen u okviru Klastera za nevladine organizacije sa područja lokalnih samouprava Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada – Golubovci i Opština Danilovgrad.

Sektorska analiza je pripremljena na radionici sa predstavnicima lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, na osnovu važećih strateških i planskih dokumenata lokalnih samouprava Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Golubovci, u oblastima od javnog interesa za lokalne zajednice, uz aktivno učešće zainteresovanih nevladinih organizacija i predstavlja osnov za utvrđivanje prioritetnih oblasti za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz budžeta ReLOaD2 programa u 2022. godini. 

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2) zvanično je počeo sa realizacijom 1. januara 2021. godine, kao nastavak prethodne faze ReLOaD programa koja je uspješno završena u decembru 2020. godine. Program će biti realizovan u šest zemalja i teritorija Zapadnog Balkana tokom naredne četiri godine. ReLOaD2 finansira Evropska unija iz sredstava Multi-Country Civil Society Facility, uz kofinansiranje UNDP-a i lokalnih samouprava koje će biti obuhvaćene programom.

Osnovna namjera programa je da se održi transparentan, razvojno orijentisan i projektni pristup finansiranju NVO iz budžeta JLS koji doprinosi ostvarivanju lokalnih prioriteta u skladu sa strategijama razvoja.

Za učešće u ReLOaD2 programu odabrani su sljedeći klasteri lokalnih samouprava: Tara – opštine Mojkovac, Kolašin i Pljevlja; Coastal Mates – opštine Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat; Zajedno za sjever – opštine Andrijevica i Berane; Zajedno Nikšić i Plužine – opštine Nikšić i Plužine i Središnji region – Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje, Opština u okviru Glavnog grada Podgorica – Golubovci i Opština Danilovgrad.

Nacrt Sektorske analize za utvrđivanje prijedloga prioritetnih oblasti za finansiranje projekata nevladinih organizacija iz budžeta ReLOaD2 projekta u 2022. godini dostupan je na linku:


Sektorska analiza -  klaster Središnji region

IPA TIM

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica