ENG

Festival RUTA počinje sjutra u Podgorici

04/04/2022
Festival RUTA počinje sjutra u Podgorici

Gradsko pozorište Podgorica je po drugi put domaćin Regionalne unije teatara, festivala Ruta grupa Triglav, koji počinje sjutra, 5. aprila i traje do 10. aprila. 

Sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović je istakla da je Gradsko pozorište, uprkos drugačijim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa,  uspješno nastavilo da realizuje aktivnosti, kako u svojoj produkciji, tako i sa festivalima u regionu.

Stevan Koprivica, direktor Gradskog pozorišta je naglasio nemjerljivi značaj organizovanja festivala, naročito imajući u vidu da živimo u vremenu raznih dezintegracija, političkih, socijalnih, kulturoloških i civilizacijskih, a da se teatar  pojavljuje kao kontrapunkt tome, kao integriacioni faktor koji slavi umjetnost i zajedničko civilizacijsko i plemenito promišljanje. 

Ideja o ujedinjenu gradskih pozorišta regiona je potekla iz upravo Gradskog pozorišta, na šta je na konferenciji za medije podsjetio umjetnički direktor Dušan Kovačević, koji je kazao da će unija u budućnosti prerasti u tradicionalni festival regionalnog, a možda čak i evropskog značaja. “Činjenica da se na festivalu izvode najbolje predstave sa repertoara gradskih pozorišta ima i poseban značaj za kulturološki razvoj umjetnika”, dodao je Kovačević.

Podsjećamo, Unija je nastala  2019. godine s ciljem uspostavljanja saradnje, komunikacije i razmijena ideja, umjetnika i projekata i ona povezuje  šest teatara iz regiona, kroz seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice Ruta grupa Triglav festivala čine:   Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

Karte za ovogodišnji festival RUTA su dostupne putem mobilne aplikacije Gradskog pozorišta podgorica, kao i na biletarnici KIC-a.

GRADSKO POZORIŠTE

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica