ENG

Pred odbornicima Izvještaj o radu gradonačelnika: 2021. godinu obilježili sjajni rezultati Glavnog grada

17/05/2022
Pred odbornicima Izvještaj o radu gradonačelnika: 2021. godinu obilježili sjajni rezultati Glavnog grada

Pred odbornicima na XXXII zasijedanju Skupštine Glavnog grada naći će Izvještaj o radu gradonačelnika, organa uprave glavnog grada i službi za 2021. godinu. 

Budući da je izvještaj obilježio posvećen rad svih službi i preduzeća Glavnog grada, kako bi Podgorica nastavila da se razvija u grad po mjeri svakog njenog građanina, može se konstatovati da je Podgorica, i u godini koja je za nama, nastavila da se transformiše u moderan grad nove energije. I pored činjenice da se rad odvijao u teškim epidemiološkim i ekonomskim okolnostima, s ponosom možemo reći da smo u 2021. godini realizovali sve planirane aktivnosti, ali i mnogo više od toga. 

U skladu s postavljenim ciljevima budžetske politike za 2021. godinu, Glavni grad je održao fiskalnu stabilnost, povećao naplatu svih vrsta prihoda, stvorio uslove za normalno funkcionisanje svih organa, službi i institucija grada, uz prioritetno izvršavanje redovnih tekućih budžetskih, kao i kreditnih obaveza. Odluka o budžetu Glavnog grada Podgorica za 2021. godinu bila je utvrđena u iznosu od 93.457.000,00 eura, a isti je realizovan sa 93,28%. Ukupni prihodi, bez prenijetih sredstava i kredita su realizovani u iznosu od 99,47% od plana za 2021. godinu, odnosno 15,23% više u odnosu na 2020. godinu.

Još jedno fantastično priznanje za Glavni grad u 2021. godini stiglo je u vidu bespovratnih sredstava Evropske unije dodijeljenih za sprovođenje druge faze projekta Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže u Podgorici. Visina granta je 23,4 mil. eura, i predstavlja korak bliže rješavanju jednog od najvažnijih ekoloških pitanja našeg grada. 

Nastavili smo sa realizacijom značajnih projekata iz oblasti putne infrastrukture. Puštena je za saobraćaj Jugozapadna obilaznica, duga preko 3,5 kilometra, vrijedna 15,5 miliona eura, pa je zahvaljujući tome Podgorica dobila višestruko modernu saobraćajnicu, povezujući magistralne puteve ka Petrovcu i Cetinju, čime se rasterećuje gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, a turistički potencijal i pristupačnost podižu na još viši nivo, dok će okolni prostor učiniti atraktivnijim i za razvoj privredne djelatnosti. U istom cilju, započeti su i radovi na izgradnji bulevara kroz Gornju Goricu. Pored navedenog, temeljno su sanirane i rekonstruisana brojne saobraćajnice.

Nastavili smo posvećeno da radimo na očuvanju životne sredine. U tom cilju, započeta je realizacija projekta vrijednog 1,5 mil. eura - izgradnja četvrte sanitarne kade na lokaciji Deponije Livade. Realizacijom ovog projekta rješavamo problem tretmana otpada za narednih pet godina. 

Glavni grad je nastavio da ulaže napore da Podgoricu učinimo što zelenijom, da se sačuva i unaprijedi životna sredina, za ljepšu budućnost generacija koje dolaze. Uporedo s tim, posvećeno smo radili i na stvaranju uslova za rekreaciju svih generacija naših sugrađana. Trudili smo se da stvorimo nova mjesta za druženje, a stara uljepšamo. S pravom možemo reći da smo i u 2021. godini ovu misiju uspješno realizovali. Formiran je i uređen veliki broj parkovskih površina i sportsko-rekreativnih zona, dječja igrališta izgrađena su u gotovo svakom dijelu Podgorice, a obnovljeni su i izgrađeni i brojni sportski poligoni. Za adaptaciju postojećih i izgradnju novih sportskih poligona uloženo je 245.000,00 eura. Na ovaj način, dobili smo savremene prostore za rekreativce i one koji se ozbiljnije bave sportom.

Program subvencija kroz projekat “Podgorica na dva točka” nastavljen je i u 2021. godini realizacijom četvrtog i petog ciklusa subvencioniranja kupovine bicikala i električnih trotineta. Zahvaljujući tome, s ponosom ističemo da je naš grad bogatiji za 1.168 dvotočkaša. Osim toga, subvencionisali smo i kupovinu korpica za bezbjedan prevoz đece na biciklu.

Nastavili smo da radimo na stvaranju pretpostavki za usvajanje Odluke o proglašenju spomenika prirode „Park šuma Gorica“ i Studije zaštite za ustanovljavanje zaštićenog prirodnog dobra – Spomenki prirode „Park šuma Gorica“. Istovremeno, u toku je kontinuirana akcija uređenja brda Gorice u cilju otklanjanja posljedica požara koji je ovo brdo zahvatio u avgustu. Održano je više akcija raščišćavanja opožarenog područja, a do sada je posađeno i 300 sadnica. 

S dužnom pažnjom pristupili smo i realizaciji projekata iz oblasti kulture. Otvorena je Galerija Art, novi izložbeni prostor u samom centru grada, kao i rekonstruisana Kuslevova kuća, koja je jedan od upečatljivih simbola kulture i tradicije ovog podneblja. Povodom 70 godina od rođenja jednog od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za đecu, ove godine je uspostavljena manifestacija „Dani Dragana Radulovića“. Otkriven je i spomenik Jeleni Savojskoj, na površini između dvorca Petrovića na Kruševcu i Dječijeg parka. Nastavljena je realizacija velikog broja poznatih kulturnih manifestacija.

Oblast socijalnog staranja je i u 2021. godini bila je u fokusu rada gradske uprave. Realizovan je program ReOpen Doors, posredstvom kojeg je 30 mladih Roma iz Podgorice obučeno za traženje zapošljenja, dok je 12 najboljih polaznika dobilo priliku da stažira u sistemu Glavnog grada. Završena je ugradnja taktilnih staza na gradskim trotoarima i raskrsnicama, koje će olakšati kretanje slabovidih i slijepih osoba. Pokrenut je novi besplatni socijalni servis Kuća zdravlja, za građane kojima je potrebna psihosocijalna podrška. Takođe, još jedan socijalni servis uveden je kroz besplatan prevoz električnim vozilom “Komšo”, kojim Podgoričani, koji su stariji od 65 godina i osobe sa invaliditetom, mogu da se prevoze do željenih odredišta u centru grada. Povodom obilježavanja “Ružičastog oktobra” Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada pokrenuo je novi socijalni servis – Karticu prednosti, koja je namijenjena svim onkološkim pacijentima. Na ovaj način, onkološki pacijenti postaju prioritetna kategorija u radu službi i organa Glavnog grada, kada je riječ o administrativnim procedurama i uslugama koje pruža lokalna samouprava.

Imajući u vidu složenu socio-ekonomsku situaciju koja je karakterisala godinu koja je za nama, Glavni grad je u kontinuitetu pružao snažnu podršku privredi. Osim konkursa za podršku privrednicima koje Glavni grad sada već tradicionalno realizuje – žensko preduzetništvo, kreativni preduzetnici, podrška preduzetništvu u Staroj Varoši i Draču, realizovan je i javni poziv za besplatnu izradu 100 sajtova za privrednike. Raspisan je javni konkurs za odabir korisnika biznis zona. Kroz deset biznis zona, koje se nalaze na zemljištvu  Glavnog grada, na površini od 3.328.000 m2, stvaraju se pretpostavke za otvaranje velikog broja novih radnih mjesta, višemilionske investicije, dalji razvoj ovog dijela grada i obezbjeđivanje novih usluga. Glavni grad i Cortex podržao je sedam Start Up projekata koji su predstavljeni u Lisabonu, na jednoj od najvećih tehnoloških konferencija na svijetu – Web Summit u Lisabonu.

Posebno smo ponosni na to što je u 2021. godini počeo sa radom Lokalni javni emiter – gradski radio, gradski portal i gradska televizija, kao i Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice. 

Takođe, s ponosom ističemo da smo u godini koja je za nama, iz sopstvenih sredstava, pokrenuli nabavku novih autobusa za potrebe obavljanja gradskog linijskog prevoza. Za te namjene opredijelili smo 2 mil. eura, za kupovinu 16 novih autobusa - klimatizovanih, ekološki prihvatljivih, prilagodjenih osobama s invaliditetom. Na taj način, obezbijedićemo kvalitetnu uslugu našim sugrađanima koji koriste javni prevoz u širem gradskom jezgru. 

Privode se kraju radovi na izgradnji poslovne zgrade za Pogrebne usluge DOO, a uveliko su u toku radovi na izgradnji objekta osnovne škole u Tološima, donacija Bemaxa Glavnom gradu. 

U okviru sistema za prečišćavanje otpadnih voda, Podgorica je dobila novi pješački most vrijedan 1,9 miliona eura. 

Nastavljene su konsultacije sa predstavnicima mjesnih zajednica, u cilju kreiranja budžeta za 2022. godinu.

Na bazi realizovanog u 2021. godini, prioritet rada gradske uprave će i u 2022. godini biti poboljšanje kvaliteta života za sve naše građane, kroz snažan ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i dodatno podizanje nivoa efikasnosti svih gradskih službi i veći stepen uključenosti građana u realizaciju projekata.

 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica