ENG

Podgorica razvija Katastar saobraćajne signalizacije

31/05/2022
Podgorica razvija Katastar saobraćajne signalizacije

Projekat TRIBUTE je ušao u drugu godinu implementacije. Predstojeći sastanak Upravnog odbora, kojem će svi članovi konzorcijuma prisustvovati uživo nakon ukidanja ograničenja putovanja zbog pandemije COVID-19, biće održan u Novom Sadu (Srbija) u julu. Sastanak će biti prilika za projektne partnere da razmotre postignute rezultate tokom dosadašnje implementacije žive laboratorije i pilot akcija, i da razmotre moguća rješenja za probleme s kojima se susrijeću projektni partneri u kontekstu TRIBUTE transnacionalne strategije za održivu mobilnost u gradovima Jadransko-jonskog regiona.

Projekat je predstavljen na godišnjem ADRION događaju održanom  17. maja u Tirani (Albanija), u okviru Sedmog Foruma Strategije EU za jadransko-jonski region (EUSAIR). Ovom prilikom, profesor Kopola (Politehnički univerzitet u Milanu, TRIBUTE vodeći partner) je predstavio TRIBUTE pristup (četvorostruka spirala) za identifikaciju aktivnosti namijenjenih niskokarbonskoj i inkluzivnoj urbanoj mobilnosti, s fokusom na koncept „ostrva urbane mobilnosti“, odnosno pilot akciju koju realizuje grad Sarajevo. U kontekstu predstavljanja projekta, TRIBUTE će biti zastupljen na predstojećoj Velocity konferenciji u Ljubljani (Slovenija), koja će biti organizovana od 14. do 17. juna od strane Evropske biciklističke federacije (ECF). Konferencija predstavlja dobru priliku za istraživanje novih mogućnosti saradnje sa drugim evropskim gradovima i za diseminaciju preliminarnih rezultata TRIBUTE pilot akcija, posebno onih koje se tiču razvijanja zelenih biciklističkih ruta.

Podsjećamo, Glavni grad Podgorica je trenutno u implementacionoj fazi pilot akcije – izrada Katastra saobraćajne signalizacije. Cilj ove aktivnosti je doprinos unapređenju koncepta  urbane mobilnosti i uvođenje inovativnih rješenja u cilju rješavanja problema opterećenih saobraćajnih koridora. 

Tender za izradu softvera objavljen je u decembru 2021. godine i procedura je uspješno sprovedena, a dobitnik tendera je kompanija s dugogodišnjim iskustvom u realizaciji projekata iz ove oblasti. Na sastanku održanom u Podgorici učestvovali su članovi konzorcijuma i predstavnici gradske administracije kako bi se bolje upoznali sa planom izrade i dogovorili dalje korake u realizaciji pilot akcije i razvijanju kvalitetnog softvera koji će doprinijeti boljem upravljanju urbane mobilnosti. U tom kontekstu, članovi konzorcijuma su održali radionicu za zainteresovane strane na temu GIS modela podataka Katastra saobraćajne infrastrukture Grada Podgorice. Radionica je poslužila kao platofrma za konsultacije sa zainteresovanim stranama o podacima koje bi Katastar trebao da sadrži.

IPA TIM

*Ovo saopštenje je pripremljeno uz finansijsku podršku Evropske unije. Za njegov sadržaj isključivo su odgovorni partneri koji sprovode projekat TRIBUTE i ni pod kojim uslovima ne može se smatrati odrazom stavova Evropske unije i/ili tijela koje upravljaju programom ADRION.

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica