ENG

Jana Radičević i Nikola Ćorac učestvovali na Berlinskom festivalu poezije

23/06/2022
Jana Radičević i Nikola Ćorac učestvovali na  Berlinskom festivalu poezije

Crnogorski pjesnici Jana Radičević i Nikola Ćorac učestvovali su na 23. festivalu poezije u Berlinu (poesiefestival berlin) koji je ove godine organizovan pod sloganom “All that poetry”, okupivši preko 150 umjetnika iz 33 zemlje svijeta. Jedan od partnera ovog festivala je Kulturno-informativni centar “Budo Tomović”.

Kao predstavnici Crne Gore u projektu VERSschmuggel / reVERSible, oni su se sreli sa pjesnicima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Njemačke, Austrije i Švajcarske kako bi prvih nekoliko dana festivala jedni drugima preveli stihove na svoj jezik. Riječ je o specifičnom metodu književnog prevođenja u kojem pjesnici koji pišu na njemačkom rade u paru sa kolegama koji pišu na B/H/C/S jeziku. To je omogućeno uz posredovanje tumača i unaprijed pripremljenih “grubih” prevoda, da u timovima po troje, “švercuju” (schmuggel) svoje stihove, stilske kontekste i kulturološke konotacije preko granica jezika.  

“Osim što je značajno povezivanje sa autorima iz regiona, naročito je bio zanimljiv ovaj interkulturni dijalog sa stvaraocima iz Njemačke, Austrije i Švajcarske. Svi smo imali u paru po jednog pisca koji piše na drugom jeziku, a kroz međusobno prevođenje naših pjesama razmijenili smo i sopstvene poetičke uvide, neke utvrdili, a neke proširili”, kazala je Jana Radičević nakon radionica.

Kruna njihovog rada u Berlinu bilo je zajedničko javno čitanje prevedenih pjesama 16 autora, u Akademiji umjetnosti, pred brojnom festivalskom publikom.  

“Ono što smo mi pjesnici osjetili u toku radionice, izgleda da je bio i dominantni utisak publike poslije čitanja, a to je potpuno međusobno razumijevanje stvaralaštva i drugog pjesnika sa kojim smo radili. Mi smo radili vrlo intenzivno na prevodima, raspravljali o stihovima. To je zapravo uvijek rasprava o razumijevanju svijeta”, prenosi svoje utiske Nikola Ćorac.

Projekat VERSschmuggel/reVERSible 2022/23 ne završava se programima na ovogodišnjem festivalu poezije u Berlinu. Rezultati pjesničko-prevoditeljske radionice biće objavljeni u višejezičnoj antologiji koji će zajednički urediti njemačka izdavačka kuća Verlag das Wunderhorn i partnerski izdavači u zemljama projekta - izdavač crnogorskog izdanja antologije biće Otvoreni kulturni forum (OKF).  

Svi pjesnici uključeni u projekat 2023. godine posjetiće Crnu Goru, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju kako bi knjiga bila predstavljena u nizu čitanja.

Glavni organizator je Kuća poezije iz Berlina (Haus für Poesie) i Berlinski festival poezije (poesiefestival berlin), a partneri su Kulturno-informativni centar “Budo Tomović” (Crna Gora), Kulturni centar Beograd (SR), Hrvatsko društvo pisaca (HR) i P.E.N. Centar u BiH (BiH), te Gete-Institut iz BiH i Srbije.

KIC BUDO TOMOVIĆ

Jana Radičević i Nikola Ćorac učestvovali na  Berlinskom festivalu poezije
Jana Radičević i Nikola Ćorac učestvovali na  Berlinskom festivalu poezije

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica