ENG

Bogat program Podgoričkog kulturnog ljeta i u septembru

06/09/2022
Bogat program Podgoričkog kulturnog ljeta i u septembru

U prethodna tri mjeseca podgoričkoj publici prezentovan je raznovrstan i kvalitetan muzički, pozorišni i filmski program, ali i sadržaji iz oblasti vizuelnih umjetnosti. U skladu sa dobrom praksom, i septembarski program Podgoričkog kulturnog ljeta obilježiće zanimljiv i kvalitetan i program.

Septembarski program ove manifestacije, jednim dijelom obilježiće Festival internacionalnog alternativnog tetra (FIAT), koji će pod sloganom Identitet  podsjetiti da su kultura, umjetnost i obrazovanje suština identiteta crnogorskog društva. Podgorička publika biće u prilici da do 12. septembra uživa u predstavama iz Francuske, Italije, Litvanije, Irana, Ujedinjenog kraljevstva, Slovenije, Poljske, Bosne i Hercegovine. 

U utorak 6. septembra, u 20 h u Modernoj galeriji Muzeji i galerije Podgorice, biće otvorena izložba "Još slika iz današnje šetnje" umjetnika Srđe Dragovića i Milene Vukoslavović. Izložba će biti otvorena do 10. oktobra. Od 8. do 11. septembra biće priređena Revija italijanskih filmova u Njegoševom parku, koju Sekretarijat za kulturu i sport realizuje s Ambasadom Italije u Podgorici i Italijanskim kulturnim centrom iz Beograda. Revije ovih filmskih projekcija biće prikazane u 20 h.

Raznovrstan i žanrovski različit muzički program očekuje nas od 9. do 14. septembra, na različitim lokacijama u gradu. Koncert hrvatske umjetnice Ide Prester, biće organizovan 09.septembra u 21 sat u CKZ Ribnica, dok će koncert portugalskog sastava “Albaluna” biti upriličen 12.septembra u 21 h na Ljetnjoj pozornici u Starooj Varoši. U okviru manifestacije "Evropski dani jevrejske kulture", u utorak 13. septembra u 20h, na Trgu nezavisnosti biće priređen koncert "Dafne Levi i benda" iz Izraela, a 14. septembra u 20 h u dvorištu Kuslevove kuće koncert "Slaven Ljujić 4tet".

Izložba "Retrospektiva" Vladimira Dunjića, biće otvorena 15. septembra u 20 h u Modernoj galeriji u Podgorici, dok će 20. septembra u 19h, u galeriji "Risto Stijović" posjetioci imati priliku da pogledaju izložbu "Logosinteza" umjetnice Jelene Pavićević.

Od 16. do 18. septembra biće održan IX Međunarodni festival lutkarstva, u KIC-u "Budo Tomović", a od 19. do 25. septembra, a za ljubitelje sedme umjetnosti biće organizovan Dzada Film Fest koji će i ove godine predstaviti sjajna filmska ostvarenja.

Koncert poznate umjetnice Marine Perazić biće upriličen 21. septembra u 21 h u CKZ Ribnica. Pozorišni komad “Bez portfelja" biće izveden 22. septembra u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", po tekstu Stevana Koprivice, a u režiji poznatog crnogorskog reditelja Branislava Mićunovića.

23. i 24. septembar rezervisani su za prvi Regionalni LEZ/BI/TRANS/QUEER Festival "Biza", koji će kroz razne aktivnosti, kao što su panel diskusije, kreativne radionice, umjetnički program govoriti o ljudskim pravima i položaju žena u društvenoj zajednici. 

Program festivala donosi aktivnosti poput panel diskusija i razgovora koji su u saglasju sa trenutnom situacijom kada govorimo o ljudskim pravima i politikama u Crnoj Gori i državama regiona, informativnih i kreativnih radionica koje će imati za cilj da pruže odgovor na izazove koje smo prepoznale kao goruće, izložbe i muzičkog programa koji će fokus staviti na umjetnicama iz regiona, a posebno umjetnicama iz LBTQ zajednice.

Predstava "Ifigenija" rađena po Euripidovoj "Ifigeniji u Aulidi" u režiji Zorana Rakočevića, biće izvedena 24. septembra u 20 časova u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

Podgoričko kulturno ljeto zatvoriće dugoočekivani koncert hrvatskog muzičara Damira Urbana, 25. septembra u 21 h na Trgu nezavisnosti. 

Podsjećamo, manifestacija je počela 3. juna, a tokom četiri mjeseca realizovano je više od 70 programa, što Podgoricu u pravom smislu čini centrom kulturnih zbivanja u Crnoj Gori.

Bogat program Podgoričkog kulturnog ljeta i u septembru
Bogat program Podgoričkog kulturnog ljeta i u septembru
Bogat program Podgoričkog kulturnog ljeta i u septembru
Bogat program Podgoričkog kulturnog ljeta i u septembru

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica