ENG

Počela Evropska nedjelja urbane mobilnosti

16/09/2022
Počela Evropska nedjelja urbane mobilnosti

Glavni grad će i ove godine uzeće učešća u obilježavanju Evropsku nedjelju urbane mobilnosti raznim aktivnostima, od 16. do 22. septembra, sa ciljem da podstakne građane da kroz različite aktivnosti daju svoj doprinos u pronalaženju najboljih rješenja na izazove urbane mobilnosti.

Ovogodišnja tema „Bolja povezanost“ odnosno moto “Kombinuj i kreći se“ zapravo podstiče ljude da razmotre svoje izbore kada je u pitanju način kretanja za obavljanje svojih dnevnih putovanja. Kao i do sada, poseban akcenat u kampanji stavlja se na korišćenje alternativnih vidova transporta ukazujući da korišćenjem javnog prevoza, bicikala i pješačenja u osnovi promovišemo unaprjeđenje zdravlja i kvalitet života u gradskoj sredini.

Grad i ove godine želi da organizovanjem niza događaja pošalje poruku građanima da biraju održive vidove transporta, kako bi smanjili količinu emisije zagađujućih gasova iz automobila, a samim tim smanjili negativni uticaj saobraćaja na sve segmente životne sredine koja nas okružuje, te time doprinijeli zdravlju i u krajnjem odgovornijem odnosu prema našem gradu.

Ove godine smo pripremili raznovrsni program, a prva aktivnost obuhvatiće otvaranje Centra za monitoring i kontrolu saobraćaja kao sistema koji će omogućiti sistemsko upravljanje, organizovanje i nadzor nad funkcionisanjem saobraćaja na teritoriji našeg grada.

19. septembra sa početkom u 11 h u KIC-u „Budo Tomović“ biće održana predstava „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu druže moj!“ u izvođenju Malog ateljea „Arlekin“, a u nastavku programa nastupiće Plesni kluba „Beauty“.

20. septembra u okviru projekta „TRIBUTE“ biće držana radionica na temu “Koncept planiranja javnog linijskog prevoza na mikrolokacijama, sa akcentom na povećanje broja djece i omladine (osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast) koja koristi javni linijski prevoz za svakodnevne aktivnosti. 

Dok će u  srijedu, 21. septembra u Njegoševom parku sa početkom u 11 h u saradnji sa Dječijim savezom biti organizovan  program posvećen najmlađim sugrađanima koji će kroz pjesmu i recitacije učiti o saobraćajnim pravilima. 

Kraj manifestacije tradicionalno će biti organizovan obilježavanjem 22. septembra „Dana bez automobila“ kada će određene ulice u gradu biti zatvorene za saobraćaj. Toga dana biće organizovano i potpisivanje ugovora sa dobitnicima subvencija za bicikla i trotinete, kao i promo vožnja unaprijed određenom trasom.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica