ENG

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice postala partner međunarodne organizacije The Nature Conservancy

10/10/2022
Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice postala partner međunarodne organizacije The Nature Conservancy

Prepoznajući značaj uspostavljanja saradnje na aktivnostima očuvanja i održivog korišćenja područja prirode sa fokusom na zaštićena područja, Agencija za upravljanje zaštićenim područjima potpisala je Memorandum o saradnji sa međunarodnom organizacijom za zaštitu prirode The Nature Conservancy (TNC). 

Memorandumom je predviđeno jačanje kapaciteta Agencije u ciljem efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima, uspostavljanje i unapređenje saradnje s institucijama i ostalim akterima kako bi što uspješnije djelovali na zaštićenim područijima na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou. Istovremeno, radiće se na jačanju svijesti i edukaciji građana Podgorice o značaju biodiverziteta, pejzaža, vrijednosti rijeka kako bi se uspostavio i implementirao mehanizam za zaštitu rijeka, kao i poboljšao njihov ekološki status.

Osim toga, saradnja će obuhvatiti i izradu Plana upravljanja i komunikacione strategije za park prirode ''Rijeka Zeta'', kao i pokretanje i uključivanje zainteresovanih strana za izradu analize i procjenu područja od značaja za zaštitu ''Mala rijeka'' koja je pritoka rijeke Morače i vrijedan je biološki rezervat. 

Dragutin Đeković, Direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, istakao je da je ova Agencija prvi partner u regionu ove međunarodne organizacije u oblasti upravljanja zaštićenim područjima u regionu zapadnog Balkana.

“Velika nam je čast da smo prvi upravljači zaštićenim područjima u regionu koji su potpisali Memorandum o saradnji s ovom renomiranom globalnom organizacijom za zaštitu prirode koji će nam pomoći da na moderan, inovativan i efikasan način aktivno sprovodimo mjere unaprijedjenja i očuvanja zaštićenih područja na teritoriji Glavnog grada.  Radujemo se budućoj saradnji i projektima koji će posebno doprinijeti jačanju svijesti i edukaciji građana o zaštiti životne sredine kako bi se odgovorno ponašali prema životnoj sredini i na taj način zajednički doprinjeli ostvarenju ciljeva u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja”, kazao je Đeković.

Dragana Mileusnić, direktorka programa za Jugositočnu Evropu TNC kazala je da je ova saradnja veoma značajna, te da će doprinijeti očuvanju prirode kroz jačanje kapaciteta Agencije za upravljanje zaštićenim područijima. 

“Zadovoljstvo nam je da kao organizacija koja se bavi zaštitom prirode u 70 država i teritorija, možemo da doprinesemo očuvanju prirode u zaštićenim područjima na teritoriji Podgorice, i to kroz jačanje kapaciteta Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice i edukaciju građana o značaju zaštite životne sredine sa posebnim akcentom na zaštitu rijeka koje predstavljaju veliko blago Crne Gore”, istakla je Mileusnić.

Agencije za upravljanje zaštićenim područijima

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica