ENG

Nagrađivani evropski filmovi premijerno u Podgorici

29/11/2022
Nagrađivani evropski filmovi premijerno u Podgorici

Nakon pilot projekta koji je Evropska filmska akademija organizovala 2021. godine u Berlinu, Crna Gora je dobila priliku da ove godine uz 35 evropskih zemalja slavi Mjesec evropskog filma u periodu od 13. novembra do 10. decembra. Mjesec evropskog filma organizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, a ulaz na sve projekcije je slobodan. 

Metropole, ali i manji gradovi širom Evrope biće centri projekcija, događaja i posvećenih retrospektiva koji pokazuju različitost evropskog filma. Događaj će biti zaključen 10. decembra u Rejkjaviku na 35. dodjeli Evropskih filmskih nagrada. Tokom četiri sedmice, Mjesec evropskog filma, slavi fantastičnu raznolikost evropske kinematografije. Širom Evrope, vodeći bioskopi u 35 zemalja od Rejkjavika do Atine, od Lisabona do Bukurešta, ali i uključujući male gradove i mjesta, stavljaju u poseban fokus evropske filmove, predstavljajući posebne programe i događaje.  U skladu sa tim, podgorička publika će imati priliku da u četvrtak, 1. decembra pogleda film “Praznik rada” u 20 h, a petak, 2. decembar rezervisan je za Blok kratkih filmova iz crnogorske kinematografije u 17 h. Istog dana prikazaće se i filmske projekcije  “Sestre” u 19 h, kao i “Trougao tuge” u 21 h. 

Posljednji dan ovog filmskog festivala, rezervisan je za tri filmske projekcije, i to u 17 h blok kratkih filmova “Queer shots”, “Metarmofoza ptica” 19 h, kao i “Alkaras”  u 21 h. Više detalja o filmskim projekcijama možete naći na sljedećem linku: podgoricafilmfestival.me

Sekretarijat za kulturu i sport 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica