ENG

Saglasnost na projekat u Beogradskoj ulici dao Glavni državni, a ne Glavni gradski arhitekta

11/01/2023
Saglasnost na projekat u Beogradskoj ulici dao Glavni državni, a ne Glavni gradski arhitekta

Usljed velikog broja pitanja i komentara na društvenim mrežama u vezi sa sječom stabala prilikom izvođenja radova u Beogradskoj ulici, te ponovnog pokušaja pojedinaca da odgovornost prebace na Glavni grad, radi objektivnog informisanja javnosti saopštavamo sljedeće:

Predmetna lokacija važećim DUP-om „Nova Varoš 2“ definisana je kao urbanistička parcela br. UP46a, zona A, koju čine katastarske parcele u privatnom vlasništvu.  Za navedenu lokaciju je Službi glavnog gradskog arhitekte 9. jula 2021. godine kompanija OKOV doo podnijela zahtjev za davanje saglasnosti na idejno rješenje objekta višeporodičnog stanovanja. Nakon razmatranja istog, Glavni gradski arhitekta nije dao pozitivno mišljenje.

Postupak po ovom zahtjevu je vođen gotovo godinu dana i u toku trajanja tog procesa Služba glavnog gradskog arhitekte je u konstantnoj komunikaciji sa investitorom pokušavala naći prihvatljivo rješenje uz jasnu napomenu da ni u kom slučaju nije prihvatljivo uklanjanje postojećih vrijednih stabala. Razmatrana je i mogućnost razmjene parcela, što je investitor odbio insistirajući na pravu raspolaganja sopstvenom imovinom.

Naime, u toku razmatranja priloženog idejnog rješenja konstatovano je da objekat prelazi zadatu građevinsku liniju za podzemne djelove objekta, locirajući dio podzemne garaže uz samu granicu parcele. Investitor se pozvao na mogućnost pomjeranja građevinske linije uz saglasnost susjeda, izdajući samom sebi saglasnost budući da je vlasnik susjednih katastarskih parcela. Takođe, naveli su da bi eventualnim pomjeranjem objekta unutar građevinske linije bili primorani da uklone postojeća vrijedna stabla. Služba glavnog gradskig arhitekte je konstatovala da dostavljena saglasnost nije validna iz razloga što su susjedne katastarske parcele namijenjenje za javni put i predmet su eksproprijacije, uz zaključak da iako se višedecenijska stabla nalaze na privatnoj parceli, ne može dati pozitivno mišljenje na njihovo uklanjanje, s obzirom na to da su, zbog same pozicije urbanističke parcele, integrisana u zeleni pojas park šume Gorica. 

Kako investitor nije ispunio zahtjeve glavnog gradskog arhitekte, donešeno je Rješenje o odbijanju na šta je investitor uputio žalbu Glavnom državnom arhitekti. Služba glavnog gradskog arhitekte je prosljeđujući dokumentaciju Glavnom državnom arhitekti naglasila stav „da urbanistička parcela br. UP 46a, zona A, ne treba da bude građevinsko zemljište namijenjeno izgradnji stambenog objekta, te je pretpostavka da planskim dokumentom nije na pravi način tretirana namjena ove parcele koja osim što se nalazi u samom podnožju najvažnije zelene cjeline u gradu, nespretno je definisana u neposrednom okruženju javnih objekata (Stadion malih sportova i budući Prirodnjački muzej).“ 

Glavni državni arhitekta je rješavajući po žalbi investitora izdao Rješenje o saglasnosti čime su se stekli uslovi da invstitor nastavi sa izradom projektne dokumentacije i postupkom prijave građenja objekta. Ovim su nastale posljedice po prostor koje je Služba glavnog gradskog arhitekte nastojala da izbjegne i pod prijetnjom tužbe od strane investitora. Takođe, kako je navedeno i u rješenju o odbijanju pozicioniranje podruma na parceli onako kako je predviđeno idejnim rješenjem na koje je glavni državni arhitekta dao saglasnost, ugrožava rekonstrukciju Beogradske ulice predviđenu planskim dokumentom. 

Da se Glavni grad odgovorno odnosi prema vrijednim zelenim površinama na ovom potezu govori i skori završetak radova na uređenju Mikro 020 lokacije na drugom kraju Beogradske ulice. Napominjemo da se pomenuta Mikro lokacija nalazi na urbanističkoj parceli koja je u vlasništvu Glavnog grada, a koja će nakon uređenja služiti za miran odmor.

SLUŽBA GLAVNOG GRADSKOG ARHITEKTE

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica