ENG

Završena druga faza izrade Katastra zelenih površina u Podgorici

17/01/2023
Završena druga faza izrade Katastra zelenih površina u Podgorici

Katastar zelenih površina predstavlja jedan od najznačajnih mehanizama kvalitetnog upravljanja zelenim površinama, koje posebno važnu ulogu imaju u urbanim sredinama, izloženim brojnim pritiscima koji su rezultat savremenog načina života. 

U tom smislu, a u cilju sveobuhvatnog kvalitativnog i kvantitativnog sagledavanja stanja zelenih površina koje će predstavljati osnovu za njihovo kontinuirano očuvanje i unapređivanje, Glavni grad je izradio Katastar zelenih površina – I fazu, u okviru koje su prikupljeni podaci o drveću, žbunju i zelenim površinama, urbanom mobilijaru i rekreativnim površinama. Krajem 2022. godine okončana je i realizacija II faze Katastra zelenih površina Podgorice, koja je obuhvatila površinu od oko 800 ha, odnosno sljedeće lokacije: Blok V, Blok VI, dio grada preko Morače, Blokovsko zelenilo naselja Zabjelo, Parkove: Dječiji park, Park Petrovića, Park Đorđa Balaševića, Prešernov park, Podgorički park, Centralni park Pobrežje, Parkovi na Zabjelu (27. marta, Jerevanska, Mikro park-park energije, Park u ul. Ilije Plamenca, Park u ul. Princeze Ksenije), Bulevare: SV Petra Cetinjskog, Mihaila Lalića, Knjaza Danila Petrovića, Džordža Vašingtona, Bul. Revolucije, Bul. Bratstva i jedinstva, Ibrahima Dreševića, Ulice: 4. jula, 27. marta, Vojislavljevića, Jerevanska, Vojvode Ilije Plamenca, Jovana Tomaševića.

Kroz aktivnosti na izradi II faze Katastra, koje su realizovane od strane multidisciplinarnog tima, prikupljeni su i unijeti u aplikaciju izrađenu u okviru I faze Katastra, podaci o drveću, žbunju, elementima rekreativnih površina i urbanom mobilijaru, koji se mogu pretraživati prema različitim kriterijumima (latinski naziv biljne vrste, narodni naziv, listopadno drvo, visina stabla i brojni drugi). Prikupljeni podaci sadrže i prostornu poziciju evidentiranih elemenata, karakteristike istih i fotografiju. 

Katastar zelenih površina omogućava kontinuirano praćenje i pregled sadržaja koji se mijenja  shodno promjenama na terenu, i u perspektivi unapređuje. 

Informativna verzija Katastra je prilično jednostavna i pregledna i dostupna je na sajtu http://www.kzp.podgorica.me/ čiji je sastavni dio i Uputstvo za korišćenje. 

SEKRETARIJAT ZA PLANIRANJE PROSTORA I ODRŽIVI RAZVOJ 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica