ENG

Gradsko pozorište Podgorica predstavom ,,Bez portfelja" zatvara festival RUTA u Ljubljani

02/02/2023
Gradsko pozorište Podgorica predstavom ,,Bez portfelja" zatvara festival RUTA u Ljubljani

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA GRUPA TRIGLAV) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu. Ovoga puta, od 30. januara do 4. februara domaćin je Mjestno gledališće Ljubljansko iz Slovenije. Gradsko pozorište Podgorica će 4. februara, sa početkom u 19h, zatvoriti festival predstavom ,,Bez portfelja'' koju je, po tekstu Stevana Koprivice, režirao Branislav Mićunović. Komad je rađen u koprodukciji sa Barskim ljetopisom.

U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević/Vanja Jovićević, Jelena NenezićRakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović JaćimovićiVahidinPrelić.

Festival je 30. januara svečano otvoren premijerom predstave Mjestnog gledališća Ljubljanskog ,,Praznovanje" u režiji Janusza Kica. Dan kasnije je Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, izveo predstavu ,,Djelidba" u režiji Aleš Kurta, kao i domaćin festivala monodramski projekat Stevena Berkoffa ,,Shakespere". Dramski teatar Skoplje, 1. februara izvodi predstavu ,,Neobičan događaj sa psom u noći” u režiji Zoje Buzalkovska. Ulysses teata rće, 3. februara, izvesti pedstavu ,,Ko se boji Virdžinije Vulf" u režiji Lenke Udovički, a isto veče biće izvedena i predstava ,,Žabe" u režiji Jan Krmelja. Predstvava ,,Zaljubljeni Šekspir", Beogradskog dramskog pozorišta, koju je režirala Ana Tomović, biće izvedena 3. februara. Festival će svečano zatvoriti predstava Gradskog pozorišta Podgorica ,,Bez portfelja" u režiji Branislava Mićunovića.

RUTA Grupa Triglav je mreža partnerskih pozorišta iz gradova zemalja regije koju uz Gradsko pozorište iz Podgorice čine i pozorište Ulysses, Mestno gledališče ljubljansko, Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva i Dramski teatar Skoplje.

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za saradnju između pozorišta u regionu, kako bi se podstakla interakcija, kako između profesionalaca iz pozorišne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom pozorišnom produkcijom iz susjednih zemalja. RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta.

GRADSKO POZORIŠTE PODGORICA

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica