ENG

Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav

25/04/2023
Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav

Festival Regionalne unije teatara, RUTA GRUPA TRIGLAV zatvoren je sinoć predstavom ,,Tiho teče Misisipi’’ u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Nakon  izvođenja predstave, organizovan je razgovor sa učesnicima koji je moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta. Na okruglom stolu je učestvovala glumačka ekipa. 

Direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, tom prilikom je kazao da je festival RUTA još jednom opravdao očekivanja ljubitelja igranih ostvarenja. 

"Ja sam veoma slab na Beogradsko dramsko pozorište jer je moj prvi beogradski tekst odigran tu i Vesna Čipčić je igrala u njemu, a u prvom beogradskom filmu Branka Katić. Ovo je pozorište za koje sam jako vezan i drago mi je da sa ovakvom predstavom zatvorimo ovakav festival. Kod njega mi se dopada taj jugoslovenski karakter i to je jedan od rijetkih momenata gdje se nalazimo kao nekad i pokazujem jedinstvo i poetičku snagu. Pozorište je dakle ljepše i jače od života i RUTA je jedan od načina da ta nekadašnja zemlja traje, ali sad traje na jedan drugi način, težeći ka jednoj poetskoj istini, a ne životnoj koja nekad zna da bude lošija." zaključio je Koprivica

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević istakao je da je ovo jedan od najznačajnih projekata na prostoru bivših jugoslovenskih zemalja. 

“Kada smo u oktobru 2019. godine potpisali sporazum o osnivanju RUTA Festivala, sa jasnom idejom šta to treba da znači, kako treba da izgleda i u kom pravcu treba da se kreće, nismo bili sigurni da će da ima ovakav kontinuitet, a taj kontinuitet znači da se na svaka dva mjeseca mijenja domaćinstvo, odnosno, da se za 12 mjeseci održi 6 festivala na prostoru bivše Jugoslavije. Kada god neka od naših malih država stoji bolje ili lošije, nekako se svi zajednički trudimo, i uz pomoć našeg glavnog sponzora Triglava, da opstanemo. Iako nije jednostavno, smatram fantastičnim koliko svi ne posustajemo, jer kada izgleda kao da neko od nas možda ne bi mogao da izgura jednu rundu, mi svi pripomažemo jedni drugima i to je u stvari ta poruka jednog duha zajedništva koji stvaramo i koji je primarna stvar, a to je i glavni iskaz ove predstave koju smo postavili. Ovo govorim kao kolega prije svega, a to je da je Festival RUTA značajan za sve nas kao umjetnike i duboko vjerujem da će ovo biti okosnica jednog evropskog teatra u nekoj perspektivi. Značajan napredak se vidi kod nas kao stvaraoca, ali i kod publike, jer vidimo večeras, kao I prethodnih noći, koliko je sala puna i koliko su zaista oduševljeni. " kazao je Radivojević. 

Dušan Kovačević, jedan od osnivača festivala RUTA istakao je da je festival postao prepoznatljiv po izboru predstava i energiji koju nosi. 

Glumica Vesna Čipčić kazala je da joj je zadovoljstvo što je dala svoj doprinos ovoj adaptaciji i bila dio jedne izvanredne glumačke ekipe. 

“Ja sam dugo vremena pratila Ivicine predstave, putujući po Ljubljani, Zagrebu i svaki put kada bih vidjela njegovu predstavu, iz publike sam pomislila da preskočim stolice, izađem na scenu i kažem evo i mene kod vas, koliko mi se to dopalo kao jedan vid pozorišta koji Ivica njeguje, a koji jeste poseban i zaista je bilo veliko zadovoljstvo raditi sa ovako mladim, divnim ansamblom, I onoliko koliko su oni naučili od mene, ja sam naučila i od njih”, zaključila je Vesna Čipčić.

Glumica Branka Katić istakla je da je ideja samog festivala RUTA osjećaj nekadašnjeg zajedništva, na šta je publika odlično reagovala.  

"Mislim da je RUTA Festival zaista važan, jer smo mi ovdje došli sa predstavom koja priča o raspadu Jugoslavije, a autorski tim je sastavljen od gotovo svih nacionalnosti Jugoslavije, što je meni dirljivo. Dopada mi se ideja ovog festivala da se opet prepoznamo, družimo, da shvatimo opet koliko nas, fundamentalno, stvari povezuje I uvijek će. Što se tiče proces rada i ove moje uloge, meni je bila ponuđena uloga kada su pripreme već bile u toku, jedno dvije-tri nedelje, bez da znam šta ću glumiti I tada sam pročitala komad I bila zadivljena Tabaševićevom prozom. Tako smo tokom rada stalno nešto improvizovali. Baš mi je drago što vidim da publika uvijek fantastično reaguje, čak I nekad kad imam osjećaj da smo spori ili da nismo u najboljoj sinergiji, jer ova predstava ima svoj život koji nas stalno iznenadi ", rekla je Branka Katić.

Unija je nastala  2019. godine sa ciljem uspostavljanja saradnji, komunikacija I razmijena ideja, umjetnika i projekata. Unija povezuje šest teatara iz regiona, kroz  seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima. Članice RUTA Grupa Triglav festivala čine:   Beogradsko dramsko pozorište, Ullysses teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje I Gradsko pozorište Podgorica.

Naredno izdanje Festivala zakazano je u Sarajevu, od 19. do 25. maja.

Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav
Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav
Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav
Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav
Predstavom "Tiho teče Misisipi" zatvoren festival RUTA Grupa Triglav

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica