ENG

Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto

05/06/2023
Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto

Izložbom „Sandscapes“, mlade kosovske umjetnice Albane Ejupi, svečano će 7. juna početi 24. Podgoričko kulturno ljeto. Izložbu će, u 20 časova u Modernoj galeriji, otvoriti direktor Muzeja i galerija Podgorice Vučić Ćetković. Iste večeri, takođe u 20 časova, za ljubitelje teatra, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" biće izvedena predstava Gradskog pozorišta "Čuvari tvog poštenja", autorski projekat Borisa Liješevića, a na stadionu KK Budućnost u Njegoševom parku počinje 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma " Underhill". 

Ljubitelji sedme umjetnosti biće u prilici da u 21 čas pogledaju film "Non-aligned Newsreels: Scenes from the Labudović Reels", rediteljke Mile Turajlić, koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. Tokom devet dana "Underhill" festa biće prikazano 29 ostvarenja u šest programskih cjelina, a nakon svake projekcije organizovaće se razgovori s rediteljima i producentima prikazanih filmova.

Izuzetno dobra saradnja s institucijama kulture, nezavisnom scenom, međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima rezultiraće i ove godine obiljem raznovrsnih programa u naredna gotovo četiri mjeseca. 

Od 7. juna do 21. septembra u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta biće organizovani brojni domaći i regionalni sadržaji iz domena književnosti, pozorišne, filmske i muzičke umjetnosti, kao i programi iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Tokom juna dominiraće muzički i književni programi i festivali.       

Na Stadionu FK Zabjelo 9. juna počinje "Festival kulture Zabjelo", na kome će učestvovati najpopularniji rokenrol bendovi i izvođači s prostora ex-YU: Zabranjeno pušenje, Letu štuke, Zoster, Sunshine, Kanda, Kodža i Nebojša, TBF, Ida Prester & Lollobrigida. 

Tradicionalna saradnja Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara" i Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, rezultiraće nizom koncerata. U četvrtak, 8. juna, u dvorištu Galerije "Risto Stijović" biće upriličen koncert profesora škole, a u neđelju, 11. juna, u dvorištu Kuslevove kuće, koncert učenika Osnovne škole. U Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović", 15. juna, biće organizovan godišnji koncert Škole, dok će 19. juna u dvorištu Galerije „Risto Stijović“, koncert prirediti klavirski trio "DON". 

Od 13. do 17. juna, u Kuslevovoj kući biće organizovan BazarArt na kome će istaknuti crnogorski akademski umjetnici - slikari, vajari i grafičari izložiti svoje radove. 

Manifestacija "Dan najboljih", biće upriličena 14. juna, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Manifestacijom "Dan najboljih", iz godine u godinu, promovišu se vrijednosti najuspješnijih učenika osnovnih i srednjih škola u Podgorici.

Ljubitelji džeza uživaće od 16. do 18. juna na „Made in New York Jazz Festivalu Montenegro 2023“, a u srijedu, 21. juna, u 20 časova, na Svjetski dan muzike biće upriličen koncert  “Dizni – Muzika iz crtanih filmova”, Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod dirigentskom palicom Roberta Homena. Na Trgu nezavisnosti, publika će uživati u poznatim melodijama iz Ljepotice i zvijeri, Pepeljuge, Male sirene, Aladina, Pokahontas i dr. Sopranistkinja Danijela Pintarić i tenor Josip Švagelj, nastupiće kao solisti na koncertu. Koncert “Dizni – Muzika iz crtanih filmova” realizuje se u saradnji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada i Muzičkog centra Crne Gore. 

Književni program obilježiće sadržaji koje realizuje Narodna biblioteka “Radosav Ljumović”, kao i Međunarodni književni festival "Odakle zovem", koji je na programu od 29. juna do 2. jula. 

 Program Podgoričkog kulturnog ljeta biće objavljivan mjesečno, a sve informacije i detalje zainteresovani će moći da pronađu na sajtu Glavnog grada, kao i na stranicama Sekretarijata za kulturu i sport na društvenim mrežama. 

 Tradicionalna ljetnja manifestacija iz oblasti kulture i umjetnosti organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i sport.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT

Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto
Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto
Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto
Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto
Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto
Počinje 24. Podgoričko kulturno ljeto

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica