ENG

Inovacija u službi sigurnosti: Spectro Solutions i Glavni grad predstavljaju zajednički program na Danima nauke i inovacija

14/09/2023
Inovacija u službi sigurnosti: Spectro Solutions i Glavni grad predstavljaju zajednički program na Danima nauke i inovacija

Projekat 'Digitalna Gradska Straža' prvorangirani je na konkursu Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja, postavljajući nove standarde u ranoj detekciji požara kroz inovativnu tehnologiju. U saradnji između startUp-a Spectro Solutions i Glavnog grada Podgorice, zajednički projekat "Digitalna Gradska Straža - Spectro za Sigurnost Glavnog grada" postigao je izuzetne rezultate, osvojivši najveći broj bodova (92.7 / 100) na konkursu sufinansiranja programskih sadržaja u konkurenciji inovativnih programa Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja. Cilj ovog konkursa bio je da se uključe inovatori i predstavnici naučne zajednice u kreiranje programa za Festival “Dani nauke i inovacija 2023”.

Ovaj projekat predstavlja primjer uspješne saradnje između javnog i privatnog sektora, kao i akademske zajednice čiji su predstavnici takođe dio projektnog tima programa u borbi za zaštitu prirodnih resursa Podgorice. Komisija za ocjenu pristiglih prijava predložila je da se od 67 prijava podrži 24 iz oblasti nauke i 13 iz oblasti inovacija.

Tim mladih osnivača startUp-a Spectro Solutions razvio je inteligentan servis za detekciju požara. Njihovo rješenje je softver zasnovan na algoritmima vještačke inteligencije koji funkcioniše kao nadogradnja bilo kom tipu nadzornog alata, čineći ga inteligentnim na način ustupanja povratne informacije klijentu o stanju na terenu koji se snima, po pitanju požara. Cilj softvera je pouzdan, brz i pristupačan vid rane detekcije dima na otvorenim javnim površinama.

Značaj brda Gorica za sve stanovnike Podgorice je nemjerljiv, što je Glavni grad prepoznao i kroz uspostavljenu saradnju sa startapom Spectro Solutions, koji se zalaže za zaštitu i očuvanje dragocjenih prirodnih resursa. Ana Ašanin, CEO startapa, naglasila je da je inicijativa pokrenuta u saradnji sa telekomunikacionom kompanijom "One Crna Gora", te da su na park-šumi Gorica početkom godine postavljene tri kamere visoke rezolucije na ključnim lokacijama za nadgledanje terema. Integracija Spectro sistema na kamerama omogućava detekciju početne faze požara i kroz alarmiranje u realnom vremenu pomaže nadležnim službama u identifikaciji eventualnog podmetanja požara. Ašanin je zahvalila Glavnom gradu na povjerenju i saradnji, izrazivši uvjerenje da će Digitalna Gradska Straža izazvati veliko interesovanje šire javnosti i biti važna karika u borbi za očuvanje prirode. 

PG BIRO 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica