ENG

Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica

02/10/2023
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica

Na brdu Gorica u Podgorici ovoga ljeta nije bilo nijednog požara, a tome je u značajnoj mjeri doprinio sistem za ranu detekciju, odnosno softversko rješenje koje je kreirao tim inženjera startup-a Spectro Solutions. Ovaj sistem aktivan je od marta, a kamere iz tri pravca pokrivaju 90 odsto park- šume. Proteklih dana predstavljen je projekat “Digitalna gradska straža” koji je rezultat zajedničke misije Glavnog grada i Spectro Solutions na unapređenju zaštite Gorice od požara, a koji je prepoznat od strane Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja u okviru manifestacije “Dani nauke i inovacija 2023”.

Na događaju Spectro Green Congress Podgorica, koji je oraganizovao Spectro Solutions predstavljena su dostignuća projekta "Digitalna Gradska Straža”, a zamjenik gradonačelnice Podgorice, Luka Rakčević, istakao je da ovog ljeta nije bilo nijednog požara na brdu Gorica, zahvaljujući velikom zalaganju Službe zaštite i spašavanja i rendžera iz Agencije za upravljanje zaštićenim područjima, ali svakako i postavljenju kamera.

"Rana detekcija je suština čitave priče, pogotovo u područjima gdje su četinarske vrste, gdje se požar jako teško gasi. Nadam se da ćemo i druge dijelove Podgorice ubrzo zaštititi na sličan način. Nadam se da ćemo uskoro pokriti kamerama Malu Goricu, Dajbabsku goru, Kakaricku goru i druge dijelove našeg grada, kako bi zaista Podgorica odahnula od požara koji su nas itekako mučili i od kojih smo strijepili tokom ljetnih mjeseci", kazao je Rakčević.

Izvršna direktorica Spectro Solutions, Ana Ašanin, podsjetila je da su uz pomoć kompanije One postavljene  tri kamere za aktivnu detekciju požara i to na lokacijama Malo brdo, Ibričevina i Zagorič, koje su aktivne 24 sata. "Tokom implementacije na brdu Gorica primijetili smo drastično smanjenje broja požara i njihovih razmjera. Pomoću ovih kamera pokriveno je preko 90 odsto park šume Gorica. Kada je u pitanju broj alarma koje smo prijavljivali službama, za septembar je bilo čak 78 prijavljenih dimova, pri čemu treba naglasiti da nije svaki dim zahtjevao reakciju gašenja", kazala je Ašanin.

Direktorica ljudskih resursa u kompaniji One Crna Gora, Biljana Radusinović, naglasila je da njihova kompanija daje doprinos osnaživanju mladih, prvenstveno kroz podršku obrazovnom sistemu, od osnovnih škola do univerziteta, a najbolji primjer je snažna povezanost sa Elektrotehničkim fakultetom. " Čvrsto se držimo principa održivosti i očuvanja životne sredine, stremeći u tom kontekstu najvišim standardima. Sve to prepoznali smo u ekipi Spectro Solutions i ideji o ranoj detekciji požara, kojoj smo bez dvojbe, u samom startu pružili podršku kroz tehničke kapacitete, ali i ekpertizu naše kompanije", kazala je Radusinović

Generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, Marijeta Barjaktarović Lanzardi, istakla je da očekuje da će se krovna politika inovacija prenijeti i na lokalni nivo i da će Podgorica u perspektivi postati model kako treba podržavati inovacije i koji model možemo ponuditi cijeloj Crnoj Gori. "Drago nam je da svjedočimo da ova ideja polako nalazi put na tržištu i nadam se da će Spectro ali i sve njegove kolege, startup-ovci u Crnoj Gori naći adekvatnu podršku i da ćemo i zajednički unaprijediti sveukupni razvoj našeg društva i ekonomije", poručila je Barjaktarović Lanzardi.

V.d. direktorice Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, Jasna Gajević, pojasnila je da su požari najveći neprijatelji svih šumskih zajednica, da ni Gorica nije na to imuna, ali najbitnije je, reagovati što prije, a spectro sistem to omogućava.

"Oduševljena sam i više nego zahvalana svim učesnicima ovog projekat. Kad ima dobre volje i kad se svi složimo da nešto stvarno vrijedi, kao što vrijedi ovaj prjekat, onda dobijemo rezultat kakav smo mi dobili, a to je da ove godine nije bilo požara i nadam se da će tako biti ubuduće", poručila je Gajević.

Kosta Pavlović, saradnik u nastavi na Prirodno-matematičkom fakultetu ističe da su inovacije veoma važne za razvoj društva, podstiču ekonomski rast, stvara nove proizvode, usluge, u nekim slučajevima čak i nove industrije. “Pokretač su napretka i u drugim društvenim segmentima i smatram da bi trebalo da budu svakodnevni dio poslovanja. Međutim, teško će inovacije ući u poslovanje ako prije toga ne uđu u naš obrazovni sistem. Inovativnost se stiče vremenom, stalnim susretanjem sa problemima, koji zahtjevaju inovativnost u rješevanju, a uloga Univerziteta u tom segmentu je veoma važna”.

Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica
Ovog ljeta bez požara na brdu Gorica

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica