ENG

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače

03/10/2020
Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače

Glavni grad Podgorica raspisao je danas međunarodni Konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače. Cilj konkursa je izbor idejnog rješenja koje će na najbolji način uspostaviti vezu između grada i rijeke, a građanima i posjetiocima Podgorice obezbijediti novi, jedinstveni prostor za odmor i rekreaciju.

Od učesnika na konkursu se očekuje da ponude rješenje koje će, uz uvažavanje kako izgrađenih struktura, tako i specifičnih morfoloških odlika lokaliteta, postaviti osnove novog, interaktivnijeg odnosa grada i rijeke. Osim ostvarenja visokih ambijentalnih vrijednosti i atraktivnosti dizajna, potrebno je omogućiti pristup rijeci za najrazličitije grupe korisnika.

U cilju aktivnog korišćenja prostora i pospješivanja društvenih kontakata, zahvat Konkursa potrebno je obogatiti novim adekvatnim sadržajima, koji će podstaći stanovnike i posjetioce Podgorice na češći boravak pored rijeke.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti povezivanju obala sa parkovskim površinama u neposrednom okruženju, konekciji sa mostovima i finalno sa urbanim tkivom.

Učesnicima konkursa se ostavlja sloboda da predlože uređenje obje obale, samo jedne obale ili obje obale naizmjenično, na osnovu sprovedenih analiza postojećih i novoprojektovanih sadržaja.

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove definisane Raspisom konkursa i Konkursnim zadatkom.

Konkurs će biti otvoren do 14. decembra 2020. godine.

Detalje konkursa možete pogledati na sljedećem linku:

https://podgorica.me/stranice/konkurs-za-idejno-urbanisticko-arhitektonsko-rjesenje-uredenja-korita-i-obala-rijeke-morace-u-podgorici-competition-for-conceptual-urban-and-architectural-design-for-the-development-of-the-moraca-riverfront-in-podgorica

PG BIRO 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica