ENG

Injac: Gradonačelnici neposrednom saradnjom sa građanima donose demokratiju

20/11/2023
Injac: Gradonačelnici neposrednom saradnjom sa građanima donose demokratiju

Prof. dr Olivera Injac učestvovala je na samitu „Globalnog parlamenta gradonačelnika“ koji se održava u Skoplju, a na temu “Osnaženi, povezani i brižni gradovi: obezbjeđivanje demokratije i razvoj uz buduće generacije”. Samit su otvorili Stevo Pendarovski, predsjednik Republike Sjeverne Makedonije i Daniela Arsovska, gradonačelnica Skoplja.
Kao panelistkinja, gradonačelnica Injac posebno je govorila o značaju lokalnih vlasti u izgradnji demokratskih društava i to zbog svakodnevne, neposredne komunikacije sa građanima kojima se isporučuju rezultati na osnovu iskazanih potreba. 

“Upravo mi kao gradonačelnici, građanima donosimo demokratiju na dnevnoj osnovi, kroz najbližu saradnju sa njima. Naši rezultati, uz postojanje kvalitetnih javnih servisa presudno utiču na povjerenje i zadovoljstvo građana”, kazala je Injac.


Kako je navela, za isporučivanje demokratskih rezultata važno je da se radi na održivom razvoju, izgradnji otporne ekonomije i inkluzivne demokratije, posebno imajući u vidu ciljeve održivog razvoja koji uključuju različite aspekte ljudskih prava i sloboda ili drugih tema, a u vezi sa klimatskim promjenama, ubrzanim razvojem i slično. 
“U tom kontekstu izdvojila bih među najvažnijim karakteristikama urbani razvoj i održivu ekonomiju kroz investicije, a odmah zatim kroz političke i društvene komponente demokratije. Kada kažem politička demokratija mislim na proaktivno učešće građana i predstavnika lokalnih udruženja i mjesnih zajednica u procesima odlučivanja”, istakla je Injac.


Gradonačelnica Injac, pred više od 150 gradonačelnika iz cijelog svijeta, govorila je i o veoma značajnim temama za lokalne zajednice poput socioekonomskih prilika, problema sa kojima se susrijeću OSI, značaju kulture, saradnje sa civilnim društvom i rada sa omladinskim organizacijama.


Služba za odnose sa javnošću

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica