ENG

Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena

02/12/2023
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena

Promocijom knjige “Aurora” autora Balše Brkovića, sinoć je u Kuslevovoj kući otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena (DEUS 2023), koja će do kraja mjeseca građanima i posjetiocima Podgorice ponuditi raznovrstan i bogat program.   Knjiga predstavlja svojevrstan roman ljubavi prema Podgorici. Kuslevova kuća po svojoj jedinstvenoj i prefinjenoj arhitekturi upravo je polazište mnogih Brkovićevih ideja. U pitanju je porodični roman, društvena hronika, ali i roman sa elementima kriminalističkog i političkog. 

Manifestaciju je otvorila gradonačelnica Podgorice prof dr Olivera Injac koja je iskazala zadovoljstvo što će jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u gradu ove godine ponuditi značajan i raznolik program za ljubitelje umjetnosti, kulture, pozorišta… 

“Mjesec decembar je posebno važan u kalendaru grada Podgorice, mjesec koji nosi svečarskih duh,  slavi istoriju, kulturu, umjetnost…i nemam ni najmanju sumnju da će građani i posjetioci Glavnog grada uživati u bogatsvu sadržajnog programa. Posebno mi je drago  što DEUS otvaramo promocijom romana “Aurora” uvaženog autora Balše Brkovića, koji nas vraća u Podgoricu iz tridesetih godina prošlog vijeka, a upravo  Kuslevova kuća zauzima važno mjesto u samom romanu, što daje dodatnu simboliku večerašnjem događaju”, kazala je Injac, dodajući da ovogodišnji pozorišni segment DEUS-a, predstavlja i svojevrsni omaž velikom „čarobnjaku pozorišta“, i jednom od najboljih i najuticajnijih pozorišnih reditelja na Balkanu – Jagošu Markoviću.

“Vjerujem da bogatstvo, sadržina i žanrovska raznovrsnost repertoara DEUS-a koji ove godine obuhvata preko 30 programa na pravi način oslikava naše napore da unapređujmo kulturne sadržaje i gradimo prepoznatljivost podgoričke kulturne mreže.   razvijamo kulturu. Sigurna sam da smo ujedinjeni u želji da naš grad bude prepoznat na kulturnoj mapi regiona, pa i Evrope,  imajući u vidu da je kultura jedan od najboljih pokazatelja civilizacijskog razvoja društva ili države”, poručila je Injac. 

Na promociji knjige, osim autora govorili su i Marinko Vorgić pisac, književni kritičar i publicista, te Miodrag Lekić pisac, političar i dugogodišnji diplomata.

 

Izjava gradonačelnice Olivere Injac: https://www.youtube.com/watch?v=MikHi9T3HJo

KADROVI:  https://www.youtube.com/watch?v=WV8IBvwEmZY

                                                                                                                                

                                                                                                                                           ***

 

DEUS 2023. trajaće do 29. decembra, a podgoričkoj publici biće predstavljeno preko 30 raznovrsnih i kvalitetnih programa: pozorišnih, muzičkih, književnih, filmskih, kao i programa iz oblasti vizuelnih umjetnosti.

Za mališane u okviru dječijeg programa biće izvedene tri predstave u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”; dvije predstave u režiji nedavno preminulog Jagoša Markovića, “Snježna kraljica, 2. decembra i “Čarobnjak iz Oza” 17.decembra, uz premijerno i reprizno izvođenje predstave “Tarzan” 27. i 28.decembra. 

U okviru dramskog programa kao omaž reditelju Jagošu Markoviću, čije su predstave obilježile scene u Crnoj Gori i regionu, pored dvije dječije predstave biće izvedene i “Filomena Marturano” 3.decembra, kao i “Ćelava pjevačica” 11.decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.Dramski program manifestacije kompletiraće predstave “Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić “ u režiji Dušanke Belade ,13. decembra u 20h i “Noć tribada” 21.decembra.

I ove godine publika DEUS-a će uživati u bogatom muzičkom programu. Za ljubitelje džez muzike biće priređen koncert Lene Kovačević 4.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tradicionalne godišnje koncerte prirediće učenici Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente “Andre Navarra” 12.decembra u 19h, kao i učenici JU Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” 28.decembra u 20h.

Koncerti klasične muzike biće upriličeni i u Modernoj galeriji, 12. i 15. decembra, kada će nastupiti duo Vili Ferdinandi i Davor Novak, te kvartet violončela “Bassonegro”. Alternativna rok grupa “Obojeni program” iz Novog Sada predstaviće se publici koncertom 9.decembra u 20h Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, a ljubitelje elektronske 16.decembra očekuje “Higher Sense Transformation”  event, na aerodromu “Špiro Mugoša”.

Za poštovaoce tradicije, narodne igre i pjesme podgorički folklorni ansambli  upriličiće bogat program 6.decembra u 19h. Koncert posvećen Podgorici pod nazivom “Buket pjesama staroj dami” prirediće doajeni narodne muzike Šukrija Žuti Serhatlić i Zdravko Đuranović u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”18. decembra u 20h.

U okviru ovogodišnjeg DEUS-a održaće se  i performans pod nazivom “Gdje smo ovo, pričaj mi”, u izvođenju Sare Renar i Barbare Delać,  16.decembra u 20h u Galeriji “Risto Stijović”.

Književni program će i ove godine obilježiti brojne promocije, tribine i autorske večeri.

Promocija monografije “Varja Đukić / San na javi - O teatru s ovog kraja svijeta” održaće se 7.decembra u 18h u Crnogorskom narodnom pozorištu. Predstavljanje knjige “Paviljon Serbia u Rimu 1911. – Modernizam, arhitektura i rana ideja jugoslovenstva”, autora Slobodana Selinkića održaće se u Galeriji “Risto Stijović” 12.decembra u 20h, a 13.decembra za sve ljubitelje poezije i promocija poezije Mahmuda Derviša u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”, sa početkom u 19h.  Iste večeri biće predstavljena i knjiga “Mali roman o blatu” Nataše Nelević. 

Promocija projekta “Riječ u kamenu” Fondacije “Sula Radov” održaće se u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” 14. decembra u 18h, a sat kasnije u Podgoričkoj knjižari, biće upriličen program povodom 100 godina od rođenja Vislave Šimborske. Novo izdanje Monografije “Podgorica” biće predstavljeno, takođe, u Podgoričkoj knjižari 18.decembra u 19h, dok će 25.decembra u Galeriji “Risto Stijović” biti održana promocija knjige “Morbus Mundi”, autorke Sonje Ražnatović. Omaž povodom 100 godina od rođenja vajara Draga Đurovića održaće se istog dana u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”. 

Segment vizuelnih umjetnosti  biće u znaku brojnih izložbi. U Kuslevovoj kući, 11. decembra, biće otvorena izložba karikatura karikaturiste Goran Šćekića, a dva dana kasnije slijedi i otvaranje izložbe fotografija pod nazivom “Mila” autora Mitra Simikića u Fotografskoj galeriji “F64”. Kolektivna izložba slika i skulptura savremenih crnogorskih umjetnika “Kalos Dromos” biće otvorena 14.decembra u 18h u galerijskom prostoru “Kaldrma” u Staroj varoši,a izložba slika Teodore Nikčević pod nazivom “Da su pravde jače nego sile” dan kasnije, sa početkom u 19h u Galeriji Art. Bogat likovni program biće zaključen izložbom “Glasovi” Andreja Kulunčića koja će se održati 21.decembra u 19h u Modernoj galeriji.

Stand-up kao sve atraktivnija forma biće zastupljen u okviru manifestacije kroz nastup popularnog dvojca komičara Aleksandra i Igora Šukovića  “Pođi po prut” 14.decembra u 20h u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”.

Tradicionalna Smotra kratke video forme – festival alternativnog filma i videa održaće se 23. i 24. decembra u KIC-u “Budo Tomović”. 

Ovogodišnji DEUS zatvoriće koncert Stefana Pavićevića na klarinetu i Marije Mitrović na klaviru Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” 29. decembra u 19h.

Tradicionalna manifestacija “Decembarska umjetnička scena – DEUS”, organizuje se svake godine pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorica, u realizaciji Sekretarijata za kulturu.  

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU 

Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena
Otvoreno 31. izdanje tradicionalne manifestacije Decembarska umjetnička scena

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica