ENG

Počela realizacija projekta IVA usmjerenog na inkluzivni i vidljivi razvoj kulture  

15/12/2023
Počela realizacija projekta IVA usmjerenog na inkluzivni i vidljivi razvoj kulture   

Glavni grad Podgorica i Grad Sarajevo kao vodeći partner započeli su  implementaciju  projekta “IVA - Akcije inkluzivnosti i vidljivosti za održivi razvoj kulture”,  u  okviru zajedničkog projekta“ CC4WBs – Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan” koji finansira Evropska unija, a cilj mu je da podstakne dijalog na Zapadnom Balkanu jačanjem kulturnih i kreativnih sektora i njihovih društveno-ekonomskih uticaja.

Podgorica i Sarajevo projekat IVA implementiraju u partnerstvu s gradskim kulturnim ustanovama. U Podgorici su to Muzeji i galerije Podgorice, a u Sarajevu Muzeji Grada Sarajeva, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te Historijski muzej BiH. U projektu učestvuje i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA.

Glavno polazište realizacije projekta IVA zasniva se na činjenici da muzeji u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori nijesu dovoljno inkluzivni, niti pružaju inkluzivne sadržaje, a muzejsko osoblje nema dovoljno kapaciteta da obezbijedi i organizuje inkluzivne aktivnosti ili da organizuje okruženja s elementima inkluzivnih aktivnosti.

Namjera projekta je da udruženim snagama partnera doprinese uspostavljanju aktivnosti upravljanja muzejskom inkluzivnošću, jačanju kapaciteta kulturnih institucija u dvijema zemljama, te da doprinese socio-ekonomskom razvoju i dobrobiti svih građana na projektnom području, što predstavlja specifičan cilj ovog projekta.

Projektom IVA uspostaviće se  saradnja institucija kulture iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore na zaštiti i inkluzivnosti kulturno-istorijskog naslijeđa. Nadalje, jačaće se kapaciteti partnerskih kulturnih institucija kroz edukaciju i nabavku neophodne muzejske opreme. Konkretno, za Muzeje i galerije Podgorice nabaviće se oprema za digitalizaciju muzejske građe. 

Projekat će tokom 12 mjeseci trajanja svojim aktivnostima doprinijeti da navedeni partnerski muzeji postanu inkluzivniji, vidljiviji i privlačniji građanima i turistima kroz nove usluge koje čuvaju tradiciju, istorijsko i kulturno nasljeđe. 

JU MUZEJI I GALERIJE PODGORICE 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica