ENG

Održan treći Podgorički investicioni forum

18/12/2023
Održan treći Podgorički investicioni forum

Podgorica je atraktivna investiciona destinacija, sa brojnim potencijalima koji u narednom periodu mogu i treba da budu u punom obimu iskorišteni na pravi način, kako bi povećali ekonomski rast i kvalitet života građana, a Glavni grad će u saradnji sa Vladom Crne Gore i drugim zainteresovanim stranama biti maksimalno posvećen tom cilju, poručeno je sa trećeg Podgoričkog investicionog foruma koji je održan danas u Hotelu Hilton. 

U ime domaćina obratila se gradonačelnica Olivera Injac koja je naglasila da dinamičan razvoj Podgorice i ostvarivanje punih potencijala tek slijedi, te da ovakvi događaji predstavljaju važnu priliku za povezivanje, razmjenu mišljenja, znanja i iskustva. 

“Dobro došli na treći Podgorica investment forum koji organizujemo kao dio stragijskog procesa planiranje Glavnog grada u saradnji sa Vladom Crne Gore, sa ciljem da pratimo investicije i inovacije za održivo investiciono okruženje. Želim da iskoristim priliku da pozdravim sve današnje paneliste i uvažene goste, predstavnike diplomatskog kora, predstavnike domaće i inostrane biznis zajednice, predstavnike Vlade Crne Gore.  Prepoznajući značaj i ulogu Podgoričkog investicionog foruma, kao događaja koji je ključan za promociju Podgorice i njenih potencijala, cijenim priliku da promovišemo grad kao atraktivnu investicionu destinaciju. Osim investicionih potencijala, forum otvara pitanja od lokalnog značaja i povećanja kvaliteta života građana. Smatram da smo svi ujedinjeni u zajedničkoj viziji jačanja strategijskog ulaganja kako bi kreirali budući uspjeh i inovacije. U eri jačanja globalnog tržišta, naša mogućnost da usvojimo i iskoristimo prilike postaje glavni cilj lokalnih i nacionalnih vlada. Današnji forum će poslužiti kao platforma za razmjenu znanja iz ove oblasti, koja u skorijem roku može rezultirati razvojem dobrih šansi i stvaranju ekonomske aktivnosti i dobrobiti za sve građane. Želim da istaknem, a ovaj forum to i dokazuje, da svi možemo dati doprinos održivom biznis okruženju i graditi svjetliju budućnost glavnog grada Crne Gore”, poručila je Injac i poželjela uspješan rad.

Forum je otvorio ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovinu u Vladi Crne Gore Janko Odović koji je pozdravio organizaciju foruma. “Glavni procesi i faktori koji utiču na ekonomski razvoj naše zemlje su evropske integracije, tržišna ekonomija, brzi razvoj, urbanistički planovi, demografske i klimatske promjene i postizanje kohezije i društvenog razvoja. Planski dokumenti moraju biti iskaz sveobuhvatnog sektorskog planiranja korišćenja prostora i zaštite osnovnih vrijednosti i resursa, uz uvažavanje strateškog opredjeljenja Crne Gore da racionalno i održivo koristi svoje prirodne i izgrađene resurse. Osim toga, ⁠izmjene zakonske regulative i procedura o izgradnje objekata stvoriće uslove za unapređenje investicionog ambijenta u Crnoj Gori. Potrebna je ⁠revizija podataka u bazi katastra nepokretnosti i njegova puna digitalizacija i bolja dostupnost građanima i investitorima.

Siguran sam da će Vlada Crne Gore i Glavni grad zajedno stvoriti uslove za unapređenje investicionog okruženja što će i biti u fokusu Ministarstva planiranje prostora, urbanizma i državne imovinu. Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima ići evropskim putem, a što će imati značajan uticaj na naš budući ekonomski razvoj”, poručio je Odović. 

Nakon uvodnih izlaganja radni dio foruma obuhvatio je dva panela i to Sustainable Business Environment at Local Level i Podgorica and Montenegro Investment Potentials, u okviru kojih su eminentni stručnjaci iznijeli svoju ekspertizu i podijelili iskustva saradnje lokalnih i nacionalnih vlasti, te saradnje sa privatnim sektorom, ali i privlačenja investitora i brojnih drugih važnih činilaca koji doprinose dinamičnoj ekonomskoj aktivnosti i razvoju privrede. Naglasili su značaj osnaživanja malih i srednjih preduzeća kako bi podstakli ekonomski razvoj na lokalnom nivou, te značaj kreditnih linija usmjerenih na projekte koji podstiču energetsku efikasnost koja treba da bude mnogo više zastupljena u Crnoj Gori.

Panelisti su bili Nicolas Marquier, regionalni menadžer za Zapadni Balkan (Međunarodna finansijska korporacija- IFC),  Emmanuel Koenig  (PwC), Mladen Grgić, savjetnik za ekonomska pitanja u kabinetu Predsjednika Crne Gore, Nik Đeljošaj,  potpredsjednik za ekonomska pitanja i ministar ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore, Filip Radulović , ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore, Remon Zakaria šef EBRD-a u Crnoj Gori, Milena Lipovina  Božović, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

 

Izjava gradonačelnice Olivere Injac

https://www.youtube.com/watch?v=iDaenchNBZo

Izjava Janka Odovića ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine: 

https://www.youtube.com/watch?v=uMCVxRQAjeM

Kadrovi: https://www.youtube.com/watch?v=zs7554pqIhk

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU 

Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum
Održan treći Podgorički investicioni forum

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica