ENG

Građani nijesu obavezni da plaćaju nepropisno izdate karte za javni prevoz u Podgorici

16/10/2020
Građani nijesu obavezni da plaćaju nepropisno izdate karte za javni prevoz u Podgorici

 

Obavještavamo građane koji koriste javni gradski prevoz da nijesu u obavezi da plaćaju karte koje su izdate na nepropisan način, već da u skladu sa Ugovorom o uvođenju elektronske vozne karte na teritoriji glavnog grada, od prevoznika moraju dobiti dnevnu kartu koju će koristiti za prevoz na teritoriji grada u toku cijelog dana. 

Podsjećamo, Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika na teritoriji Glavnog grada definisano je da se usluga javnog linijskog prevoza putnika plaća voznom kartom koja može biti papirna i elektronska, dok se Prevoznik obavezuje da u prevoznom sredstvu prodaje karte, odštampane preko uređaja za prodaju karata registrovanom u Sistemu za naplatu karata.

Uvođenjem sistema elektronske karte stvaraju se mogućnosti povezivanja usluga, tako da sa jednom kupljenom voznom kartom možete koristiti više autobusa bez obzira da li se radi o različitim prevoznicima naravno u vremenskom intervalu za koji je karta kupljena. Zato je i važno ukazati da korisnik koji kupi kartu za vremenski interval 100 minuta istu može iskoristiti za obavljanje svog dnevnog putovanja u naznačenom intervalu, što kupovinom “starih” karata nije moguće.

Prevoznici su dužni da svakom korisniku usluga linijskog gradskog i prigradskog prevoza izdaju isključivo elektronsku voznu kartu. Takođe prevoznici su upozoreni da su u obavezi da, ukoliko dođe do kvara aparata za validaciju i izdavanje voznih karata, o tome obavijeste Sekretarijat za saobraćaj elektronskim putem, kako bi preuzeli potrebne mjere u cilju obezbjeđenja funkcionisanja istog.

Napominjemo,  Komunalna policija i Komunalna inspekcija Glavnog grada svakodnevno kontrolišu javni gradski prevoz, kako bi utvrdili da li postoje određene nepravilnosti i pravovremeno reagovali. Pozivamo i građane da ukoliko uoče nepravilnosti ili kršenje propisa, reaguju tako što će prijaviti problem nadležnim službama koje će po svakoj prijavi postupiti u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.

SEKRETARIJAT ZA SAOBRAĆAJ 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica