ENG

Počinje 28. izdanje manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2020

01/12/2020
Počinje 28. izdanje manifestacije Decembarska umjetnička scena DEUS 2020

Uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i ove godine organizuje 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS.

Slijedeći  koncepcijsku strategiju manifestacije, u okviru ovogodišnjeg izdanja DEUS-a prezentovaćemo podgoričkoj ali i široj publici likovni, književni, muzički i pozorišni program.

Svi programi prenosiće se putem You tube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere.

Otvaranje DEUS-a obilježavamo izložbom političkih plakata Pro et contra slovenačke skupine Novi Kolektivizam koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije kao kritike neoliberalnog kapitalizma. Virtuelno vođenje zakazano je za 02. decembar u 19 časova, a iste večeri u 19.30  vodićemo razgovor sa Miranom Moharom, aktivnim članom Novog Kolektivizma, Irwin-a i NSK-a. Pored izložbe Novog Kolektivizma, u Muzejima i galerijama Podgorice biće otvorena 15. decembra izložba Nenada Šoškića Transformacije.

Muzički segment DEUS-a je urbane profilacije pa ćemo tokom decembra prenositi  četiri koncerta snimana na različitim lokacijama Podgorice, a uživo prenošena na kanalima Sekretarijata. Obećavamo fuziju  funk-a, jazz-a  i eksperimenta. Publici će se predstaviti sastavi Beatz n Rhymes (03.decembar u 20h), Kuhinjazz add 2 (12. decembar u 12h), The Gents (21.decembar u 20h) i premijera Trio Moa Faro (Dušanka Belada, Andrijana Ramović i Marija Mitrović, 24.decembar u 20h)

Imamo čast da najavimo i premijeru predstave Tri praseta Stevana Koprivice u režiji Aleksandra Jovanovića u srijedu, 9. decembar u 12h, Velika sala KIC-a „Budo Tomović“. Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedamdesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namjenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima.

27. decembra u 20 časova  Gradsko pozorište Podgorica obilježiće Dan pozorišta izvođenjem predstave Pukovnik ptica po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića.

U okviru književnog segmenta,  07. decembra u 20h na kanalima Sekretarijata moći ćete da pratite promociju Crna Gora u Prvom svjetskom ratu (1914-1916) - Zbornik dokumenata, koju je priredio Milan Šćekić, a izdavač je Biblioteka „Radosav  Ljumović“. Zakazane su i dvije promocije Fokalizatora: 10. decembra u 20h Zoran Koprivica Vrteška laži i 22. decembra  20h Sabrane pripovijetke Milovana Đilasa II dio

Promocija knjige Pisci ne padaju s nebazbornika radova Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović” održaće se u petak, 11. decembra. U šesti zbornik Foruma uvrštene su pjesme i priče koje su nastajale pretežno tokom 2020. godine obilježene epidemijom i karantinom. U okviru Foruma mladih pisaca predstavićemo poeziju  Barbara Delać (14.decembar), knjigu pjesama Nikole Ćorac (17.decembar) i prvu samostalnu knjigu poezije Luke Boljevića (23.decembar).

Sve promocije prenosiće se na youtube kanalu i društvenim mrežama Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica.

SEKRETARIJAT ZA KULTURU I SPORT 

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica