ENG

Uskoro treća traka na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog za gradski i taksi prevoz

05/01/2021
Uskoro treća traka na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog za gradski i taksi prevoz

Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada izradio je projekat pretvaranja treće trake na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u namjensku traku za javni i taksi prevoz. Obilježavanje trake počeće tokom ovog mjeseca, a naknadno će biti ugrađeni i montažni ivičnjaci u istu svrhu.   

Ovo je još jedan od načina da se motivišu sugrađani da što više koriste ove vidove transporta i u skladu je sa onim što su dobre prakse gradova u regionu i šire. Takozvane žute trake za autobuse, tramvaje i taksije su prisutne skoro u svim velikim gradovima, i najčešće se nalaze uz desni ivičnjak, kako bi obezbijedile direktan ulazak putnika sa trotoara u vozilo. Osim toga, ovo je još jedan korak bliže realizaciji svih ciljeva zacrtanih kroz najvažniji dokument iz oblasti saobraćaja u Glavnom gradu – Plana održive urbane mobilnosti.   

Podsjećamo, prethodno se, zahvaljujući izgradnji savremene telekomunikacione infrastrukture, radilo na povezivanju svjetlosne signalizacije – semafora na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog sa nadzornim centrom, a za tu svrhu nabavljena je potrebna oprema u iznosu od 38.689,75 eura. Na taj način omogućeno je centalizovano upravljanje semaforskim uređajima koje se odvija u realnom vremenu i uključuje osam raskrsnica duž cijelog Bulevara Svetog Petra Cetinjskog. Na bazi postojećih signalnih planova, puštena je linijska koordinacija  rada semaforskih uređaja, pri čemu su oba smjera -smjer iz pravca Bloka 5, odnosno smjer iz pravca Starog aerodroma skoro podjednako tretirani kao prioritetni.  

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica