ENG

Modernizacija javnog prevoza u Podgorici; Objavljen oglas za povjeravanje obavljanja linijskog prevoza putnika

24/04/2021
Modernizacija javnog prevoza u Podgorici; Objavljen oglas za povjeravanje obavljanja linijskog prevoza putnika

Javni oglas za povjeravanje obavljanja linijskog prevoza putnika u gradskim i prigradskim naseljima na teritoriji Podgorice objavljen je juče.

Uspješnom realizacijom ovog projekta naš grad će dobiti adekvatno organizovan linijski prevoz putnika, koji će u krajnjem dovesti i do promjene svijesti građana o ovom načinu prevoza i značajnom povećanju njegovog korišćenja za obavljanje svakodnevnih putovanja. Time će se umnogome doprinijeti smanjenju upotrebe automobila, samim tim i saobraćajnih gužvi, ali i povećanju bezbjednosti u saobraćaju.

Poseban akcenat u javnom pozivu stavljen je na dostupnost i pristupačnosti saobraćajnih sredstava u linijskom prevozu osobama sa invaliditetom. U krajnjem, sve aktivnosti koje će se preduzeti u narednom periodu treba da doprinesu povećanju nivoa zadovoljstva korisnika ove vrste usluge, unapređenju kvaliteta života građana i zaštiti životne sredine.

Podsjećamo, Glavni grad je priču o modernizaciji javnog prevoza započeo usvajanjem Plana održive urbane mobilnosti, kao strateškog dokumenta kojim je definisan koncept i ciljevi koje želimo postići u sektoru saobraćaja. Plan se sadržajno oslanja na pet glavnih strateških stubova koji se odnose na sveobuhvatno planiranje održive urbane mobilnosti; racionalizaciju upotrebe putničkih automobila; modernizaciju linijskog prevoza putnika; valorizaciju potencijala za biciklizam i pješačenje.

Gradska uprava je u prethodnom periodu predano radila na pripremi javnog oglasa kojim će se povjeriti obavljanje ove djelatnosti poslenicima koji ispunjavaju propisane uslove i kriterijume. Njegovoj izradi i pripremi dokumentacije koja je sastavni dio javnog poziva predhodile su analize postojećeg stanja u ovom segmentu i, naravno,  očekivanih rezultata sadašnjih ali i budućih korisnika ove vrste prevoza.

Oglasna dokumentacijom definisani su kriterijumi koji podrazumijevaju tehničke karakteristike prevoznih sredstava; uslove u pogledu kadrovske osposobljenosti; plana linija koje su u jednom dijelu podrazumjevale reorganizaciju i uvođenje takozvanih “brzih linija” za pojedine djelove grada. S obzirom da se grad širi i grade nove saobraćajnice, preciziran je i postupak uvođenja novih linija u budući sistem funkcionisnja prevoza.

PG BIRO

ZELENO LICE PODGORICE

Podgorica na dva točka

Podgorica na dva točka

Moje drvo

Moje drvo

Kesa je više previše

Kesa je više previše

Mikro 020

Mikro 020

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Katastar zelenih površina

Naša Gorica